Donja Gradina

Dodik najavio spomenik od 100 milijuna eura: Srebrenica i Jasenovac su neusporedivi  

Dodik je rekao kako je u prošlom stoljeću ''izgubljeno pola srpske populacije''…
Vijesti / Politika | 11. 05. 2024. u 18:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istaknuo je danas da će središnje spomen-obilježje poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banja Luci ''biti odraz odnosa prema stradalima za slobodu'', ali i mjesto okupljanja.

"Ovo je monument koji će ova generacija, bez obzira na političku pripadnost, ostaviti iza sebe kao dokaz naše sposobnosti da možemo da ovo uradimo", rekao je Dodik, prenosi Srna.

Naveo je kako su najveću cijenu platili poginuli borci, ali je naglasio da je potrebno da se zajedno s Boračkom organizacijom RS riješe teški problemi njihovih obitelji, poput stambenog zbrinjavanja.

Dodik je rekao kako je u prošlom stoljeću ''izgubljeno pola srpske populacije'', što govori da su ''Srbi stradalnički narod i da su meta'', a da on, kao predsjednik RS može posvjedočiti o nepravdi prema srpskom narodu i Srbiji.

Video: Dodik: Spomenik jeste i treba da bude oličenje našeg odnosa prema stradalim

"Ključna riječ srpske povijesti je sloboda, za koju se ginulo, davalo i nije oklijevalo. Činjenica da je 34.000 Srba stradalo u proteklom ratu govori da su narativi koji su stvoreni o građanskom ratu bili lažni. Zapad je na lažima napravio svoj politički pristup prema Srbima", rekao je Dodik i predočio da će na stubovima spomen-obilježja biti i imena Bošnjaka i Hrvata koji su bili pripadnici VRS.

Pozvao je Srbe da se okupe oko ideje koja se zove srpski nacionalni interes, navodeći kako čitav svijet propada koji je eliminirao nacionalni identitet.

Napomenuo je i da će Vlada Srpske izdvojiti ozbiljan novac za Memorijalnog centra u Donjoj Gradini, koji će graditi sa Srbijom.

"To će koštati više od 100 milijuna eura i to će biti monument koji će imati važno mjesto. Nemojte da vas navuku na priče da uspoređujete Srebrenicu i Jasenovac, to baš oni hoće, a to je neusporedivo", rekao je Dodik.

 

Kopirati
Drag cursor here to close