Europski put

Dodik najavio ubrzanje

Vijesti / Politika | 27. 06. 2024. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

  / Pentz i Dodik | Foto: RTRS

''Republika Srpske očekuje da će u sljedećim mjesecima doći do ubrzanja eurointegracija'', rekao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodik nakon sastanka s ministrom savezne države Hessen za evropske poslove i savezne poslove Njemačke Manfredom Pentzom.

Dodik je rekao kako je ''veoma zadovoljan činjenicom da je ministar Pentz u posjeti Srpskoj''.

''Razmijenili smo mišljenja o situaciji u BiH i EU'', rekao je Dodik, izvještava RTRS.

Provodljiv okvir

Naveo je da jako važno to što je na sastanku s Pentzom istaknuo opredjeljenje RS da se kreće prema eurointegracijama.

''Da želimo da iskoristimo ovaj trenutak koji je vezan za pregovarački status'', izjavio je Dodik na konferenciji za novinare.

Naglasio je da vjeruje da će se BiH brže kretati ka EU nego do sada.

''Mislimo da je važno da nam Bruxelles omogući provodljiv okvir, da to ne bude lista želja koje se teško provodi. U BiH se neka pitanja ne mogu riješiti desetljećima'', rekao je Dodik.

Naveo je da postoji razumijevanje za europski put RS.

''Očekujemo da će nakon ponovnog imenovanja Ursule von der Leyen biti ubrzan europski put'', ponovio je Dodik.

Kaže da je sa Pentzom razgovarao o odnosima Srpske, Njemačke i cijele regije.

Opet optužbe na račun Amerikanaca

''Važno je reći da su ovdje stabilnost i mir. I surađujemo s gospodarskom strukturom same Njemačke, posebno s pokrajinom iz koje dolazi ministar Pentz'', izjavio je Dodik.

Rekao je kako su stavovi Srpske o visokom predstavniku i kršenju Daytonskog sporazuma poznati.

''Veoma mi se svidjelo mišljenje ministra, koji smatra da se mi trebamo slušati i donositi zajedničke stavove. Do sada su sa Zapada dolazili političari koji su samo željeli da nameću rješenja. Ovo je za mene bio osvježavajući razgovor i nadam se da ćemo ovako nastaviti'', rekao je Dodik.

Video: Penc: Otvoren razgovor sa Dodikom; Region ima istorijsku šansu da se približi EU

Govorio je i o američkom veleposlaniku u Bih rekavši kako ''o namjerama Amerikanaca najviše govori činjenica da su prvo u BiH kreirali rat pa se onda nametnuli kao posrednici, da bi trideset godina u kontinuitetu mešetarili ovim prostorima''.

''Takav je i James O'Brien i veleposlanik u BiH Michael Murphy koji su nekada bili promatrači kod državnih tajnika a sada misle da imaju pravo da lažno tumače stanje u BiH. Zamislite nekog tko laže u Kongresu. Mislili smo da to nije moguće. Iznosio je i neutemeljene tvrdnje u vezi sa sankcijama'', naveo je Dodik.

Pomoćnik američkog državnog tajnika, James O'Brien, govorio je u srijedu u Kongresu SAD o situaciji u BiH i tom prilikom iznio kritike na račun predsjednika Srpske, optužujući ga za secesionističku politiku.

Video: Dodik o O'Brienu

Nema podrške

"Prije svega, nema podrške za ono što Dodik govori, bilo da je riječ o 'razdruživanju', nezavisnosti RS-a te bilo kakvom raspadu BiH. Andrej Plenković, premijer Hrvatske, je javno rekao da se protivi tome, a nema znakova podrške ni iz Srbije. Oni znaju da njihov put prema Evropskoj uniji zavisi od poštovanja prema međunarodnim granicama u regiji, što uključuje BiH. Kada Dodik priča na ovaj način, on pokušava 'podići' svoju bazu glasača i to ne trebamo uzeti kao znak da je nešto moguće", rekao je O'Brien.

O'Brien je rekao kako je sretan što je bio dio stvaranja Daytonskog mirovnog sporazuma, te da je to jedan od najvećih uspjeha u kontekstu uspostavljanja i održavanja mira u svijetu.

Kopirati
Drag cursor here to close