O Srebrenici

Dodik: Nije se desio genocid

Dodik je naveo da izmjene zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočar Republici Srpskoj ništa ne znači i da neće biti objavljena u Službenom glasniku.
Vijesti / Politika | 21. 02. 2023. u 13:50 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Tamo se nije desio genocid, to znamo svi ovdje u Republici Srpskoj'', izjavio je predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, komentirajući to što je visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene zakona o Memorijalnom centru Srebrenica-Potočar čime je omogućeno da se sredstva predviđena za pokop pronađenih žrtava tog zločina preusmjere za uređenje i održavanje memorijalnog centra.

Nelegitimna i nelegalna odluka

''O tome su govorili čak i neki državnici u regiji, ali se stalno pokušava na nasilan način zadržati ta vrsta priče i to što oni pokušavaju", rekao je Dodik.

Naveo je da je odluka visokog predstavnika ''nelegitimna i nelegalna'', ističući da visoki predstavnik u BiH ne postoji.

Dodik je naveo da ta odluka Republici Srpskoj ništa ne znači i da neće biti objavljena u Službenom glasniku.

"Ona je pokriće za kriminal i nerad koji oni tamo žele da pokriju. Schmidtu bi bilo najbolje da ode, i za njega i za zemlju koja ga je poslala. Mislim da će vrijeme koje dolazi najviše pokazati koliko je to sve bilo blesavo", rekao je Dodik novinarima u Banja Luci.

Dodik je dodao da je o Schmidtovim tvrdnjama o Srebrenici upoznat iz medija.

Rekao je kako je ''tim stručnjaka i najvećih autoriteta utvrdio da nije bilo genocida''.

"Onda se nađe potomak onih koji su počinili najstravičniji genocid u Drugom svjetskom ratu da nama ovdje određuje šta je vrijednost u tom pogledu, da on nešto intervenira. To nije u Republici Srpskoj, jesu Potočari u Srpskoj, ali institucionalno i funkcionalno odgovaraju institucijama BiH", rekao je Dodik.

EU kao bordel

Dodik usporedio je u utorak Europsku uniju s bordelom, ustvrdivši kako ona prema BiH odnosno njenim entitetima ima loše namjere.

"EU me podsjeća na bordel u kojemu ona plaća kurvanje", izjavio je Dodik nakon što se sastao s pripadnicima entitetske civilne zaštite koji su sudjelovali u operaciji spašavanja žrtava potresa u Turskoj.

Video: Dodik: Ponosan sam na naše heroje iz Turske

Bio je to Dodikov komentar na ranije pojašnjenje iz EU kako bi BiH iz europskih fondova dobila nadoknadu od 75 posto troškova koje su timovi za potragu i spašavanje imali tijekom boravka u Turskoj da su oni tamo upućeni na temelju odluke Vijeća ministara BiH, odnosno države.

Skrivene namjere

Vijeće ministara BiH takvu odluku nikada nije donijelo pa su entiteti samostalno slali svoje timove u Tursku, a sve te troškove sada će platiti porezni obveznici.

Ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković ranije je izrazio žaljenje zbog te činjenice, uz konstataciju kako je Vijeće ministara zbog ovog propusta palo na svom prvom ispitu.

Dodik je pak kazao kako njemu ne treba nikakav novac iz EU, kao i da odbija svaki pokušaj da timovi civilne zaštite iz RS nastupaju pod znakovljem države BiH, koju je nazvao "farsom".

"Ne treba vjerovati EU", kazao je Dodik ustvrdivši kako Unija uvijek ima skrivene namjere i sada nastoji centralizirati BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close