Usamljen

Dodik pisao Sattleru

Kao predsjednik Republike Srpske osjeća odgovornost da se obrati šefu Delegacije EU u BiH u vezi s osobnim inicijativama koje su poduzeli veleposlanici BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.
Vijesti / Politika | 22. 05. 2024. u 15:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukoliko Europska unija podržava antidaytonsko djelovanje bošnjačkog kadra, onda i srpski narod zadržava pravo na svoje aktivnosti jer ne može ostati usamljen u poštivanju međunarodnog prava, poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u pismu upućenom šefu Delegacije EU u BiH Јohanu Sattleru, prenosi RTRS.

Dodik je naveo da kao predsjednik Republike Srpske osjeća odgovornost da se obrati šefu Delegacije EU u BiH u vezi s osobnim inicijativama koje su poduzeli veleposlanici BiH Zlatko Lagumdžija i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

''Naime, njihove osobne inicijative izazivaju logična pitanja u pogledu poštovanja Ustava BiH i Daytonskog mirovnog sporazuma, koji predstavljaju osnovne pravne okvire za funkcioniranje BiH'', naglasio je Dodik.

On je u pismu istaknuo da u tom kontekstu želi zamoliti Satlera da odgovori na sljedeća pitanja: jesu li aktivnosti veleposlanika Lagumdžije i gospodina Bećirovića, koji tvrdi da predstavlja BiH u skladu s Ustavom BiH, posebno u pogledu nadležnosti koje su dodijeljene entitetima i zajedničkim institucijama; doprinose li njihove aktivnosti očuvanju principa ravnopravnosti konstitutivnih naroda i entiteta, kako je predviđeno Daytonskim mirovnim sporazumom, čuvanju i provođenju Ustava i je li Satler upoznat o ovim osobnim inicijativama i je li na istinit i potpun način obavijestio svoje nadređene u Bruxellesu o kršenju Ustava BiH, i ako jeste može li mu dostaviti taj izvještaj?

Predsjednik Srpske je naveo da želi da naglasi da su srpski kadar i Republika Srpska dali ključni doprinos u stabilizaciji situacije i preuzimanju koraka ka otvaranju pregovora između EU i BiH.

''Vjerujem da će Vaše mišljenje i uvažavanje ovih pitanja biti od ključnog značaja za dalje korake koje ćemo poduzeti s ciljem očuvanja stabilnosti i funkcionalnosti BiH. U nadi da ćete razumjeti važnost ove teme za Republiku Srpsku i sve njene građane, unaprijed zahvaljujem na Vašem odgovoru i spremnosti da se angažirate po ovom pitanju'',  istaknuo je predsjednik Srpske u pismu upućenom Sattleru.

Kopirati
Drag cursor here to close