Sporan summit

Dodik podiže kaznenu prijavu protiv Džaferovića

Dodik je zaključio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi s ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.
Vijesti / Politika | 23. 08. 2022. u 20:25 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik najavio je da će već u srijedu protiv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića podnijeti kaznenu prijavu za zlouporabu položaja i ovlaštenja zbog njegovog današnjeg sudjelovanja na Samitu o međunarodnoj krimskoj platformi, koji je organiziralo Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Dodik je zaključio da ne postoji stav Predsjedništva BiH u vezi s ovim pitanjem i da je Džaferović prekršio poslovnik o radu ove institucije.

“Jer on nije samostalan u funkciji predsjedavajućeg. Član Predsjedništva ima pravo da ostvaruje međunarodne kontakte, ali ti međunarodni kontakti nisu u ime Predsjedništva ako nema stava Predsjedništva”, izjavio je Dodik novinarima u Brčkom.

Podsjećamo, nakon što je Džaferović u svojstvu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH prihvatio poziv Ukrajine, Dodik je zahtijevao izvanrednu sjednicu i predložio zaključak da Džaferović ne sudjeluje, što je odbijeno glasovima samog Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića, prenosi N1.

Također, upitan da prokomentira stav Džaferovića, koji je na ovom Samitu rekao da institucije BiH podržavaju integritet svih zemalja, implicirajući time da Krim pripada Ukrajini, Dodik je podsjetio da je bio stava da predstavnici BiH ne treba da sudjeluju na navedenom skupu.

“Bošnjaci bi u Sarajevu da dobiju jeftin gas, a usput bi pljuvali po Rusiji. To im je sportska disciplina koju upotrebljavaju 24 sata dnevno. Mislim da bi bilo pametnije da se nije u tome sudjelovalo”, rekao je Dodik.

Dodik je iznio netočne navode da država Bosna i Hercegovina nema ni jedan stav o ukrajinskoj krizi u vezi s događanja nakon februara.

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je 6. ožujka 2014. godine usvojilo posebnu izjavu o situaciji u Ukrajini. Tom izjavom Predsjedništvo je izrazilo оčеkivаnjе dа ćе dо rјеšеnjа nоvоnаstаlе krizе dоći mirnim i dеmоkrаtskim srеdstvimа, diјаlоgоm i pоlitičkim prеgоvоrimа izmеđu svih rеlеvаntnih strаnа, uz kоnstruktivnu pоdršku ciјеlе mеđunаrоdnе zајеdnicе, nа оpštеprihvаćеnim principimа mеđunаrоdnоg prаvа.

Godinu dana kasnije, nakon održavanja nelegalnog i nelegitimnog referenduma, te posljedične nezakonite aneksije Krima i Sevastopolja od Ruske Federacije, 16. ožujka 2015. godine BiH se pridružila deklaraciji visokog predstavnika uime EU o Krimu, kojom je potvrđena čvrsta opredijeljenost za suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine.

Ti stavovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, iako je Dodik pokušao da se o njima raspravlja, do danas se nisu promijenili.

Kopirati
Drag cursor here to close