Ne treba im više

Dodik: "RS ima podršku 10-15 zemalja da se otcijepi"

Još jednom je kazao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o imovini.
Vijesti / Politika | 07. 11. 2023. u 15:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je objavio svoj intervju koji je dao za hrvatski Nacional, a u kojem govori da će donijeti odluku o "odbrani RS-a ukoliko bude dirnuto u njenu imovinu".

Kazao je da nije za otcjepljenje od Bosne i Hercegovine, ali da ima podršku 10-15 zemalja.

U razgovoru sa hrvatski nedjeljnik, koji je objavio na svojoj web stranici, Dodik je istaknuo da otcjepljenje RS-a nije plan njenog rukovodstva, ali da sada ima 10 do 15 zemalja koje su iskazale spremnost da to podrže te da među njima ima i zemalja članica EU.

“Nama ne treba više”, rekao je Dodik.

Odgovarajući na pitanje da li je među tim zemljama i Rusija, Dodik je rekao da je Ruska Federacija sada zauzeta nekim svojim problemima i pitanjima, ali da će je pitati.

"Rusija poštuje teritorijalni integritet BiH i to je službena politika s kojom se mi sauočavamo. A kako će se Rusija ponašati u trenutku novog činjeničnog stanja, to tek treba da vidimo", rekao je Dodik.

Još jednom je kazao da će RS proglasiti nezavisnost ukoliko visoki predstavnik Christian Schmidt nametne zakon o imovini, odnosno da će institucije RS-a donijeti konkretne odluke.

“Istog trenutka ćemo zakazati sjednicu Narodne skupštine i proglasiti nezavisnost Republike Srpske. Šta drugo da radimo? Samo potvrđujem opredjeljenje političkog i državnog rukovodstva i naroda Republike Srpske da ako se dirne u imovinu, onda je Republika besmislena, nema njenog postojanja. Mi je moramo braniti i donijet ćemo takvu odluku”, rekao je Dodik.

On je naveo da se teritorija RS prostire na 49 posto BiH, što piše u ženevskim papirima kao osnova za Dejtonski sporazum, te da je na tom području suverena vlast entiteta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close