60. obljetnica Pokreta nesvrstanih zemalja

Dodik u Beogradu: Kao da svi životi ne vrijede isto

"Regionalne organizacije su se ponašale kao da nemaju ni strategiju ni resurse da pomognu kako svojim članicama tako ni ostalim. Kao da svi životi ne vrijede isto. Ova kriza je potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim", istaknuo je Dodik.
Vijesti / Politika | 11. 10. 2021. u 11:50 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik tijekom obraćanja na Samitu povodom 60. obljetnice Pokreta nesvrstanih zemalja, koji se održava u Beogradu, vjeruje da netolerancija, predrasude i nepostojanje dijaloga stvaraju nepovjerenje među ljudima, narodima i zemljama i u kontinuitetu izazivaju krize, javlja Anadolija.

"Prisustvujemo najmasovnijem multilateralnom događaju unazad dvije godine i hvala svima koji su to omogućili. Od posljednjeg susreta u listopadu 2019. godine svijet je prošao kroz jednu od najvećih globalnih kriza modernog doba. Krizu uzrokovanu širenjem koronavirusa. I ta situacija je pokazala slabost velikih poput Europske unije ali i Svjetske zdravstvene organizacije koji su se potpuno urušili pred navalom problema i pritom potpuno zaboravili na male zemlje koje su izvan navedenog sistema", pojasnio je Dodik.

Podsjetio je da su na početku epidemije koja je pogodila svijet, bogate zemlje zaboravile na male.

"Regionalne organizacije su se ponašale kao da nemaju ni strategiju ni resurse da pomognu kako svojim članicama tako ni ostalim. Kao da svi životi ne vrijede isto. Ova kriza je potpuno ogolila stvarni odnos velikih prema malim", istaknuo je Dodik.

Izrazio je zabrinutost zbog činjenice da se svijet danas suočava sa stalnom eskalacijom političkih, vojnih sukoba, migrantskom i izbjegličkom krizom, siromaštvom i klimatskim promjenama, ekonomskom nejednakošću, terorizmom i nasilnim ekstremizmom koji sve više ugrožavaju različite dijelove svijeta.

"I Bosna i Hercegovina nije pošteđena već pobrojanih problema", rekao je Dodik.

Smatra da unutardržavna kao i međudržavna neslaganja treba rješavati mirnim putem.

"Kvalitetno poznavanje vrijednosti kako svoje tako i drugih kultura doprinosi adekvatnom odgovoru na nove izazove. Njegovanje religijskog, kulturnog i nacionalnog identiteta osigurava suživot. Ovo je naravno lakše reći nego učiniti ali Pokret nesvrstanih u čijim temeljima jeste mirno rješavanje sporova i dijalog među narodima i civilizacijama, ne smije prestati da nameće potrebe za gore navedenim", kazao je Dodik.

Mišljenja je da jedini način komunikacije može i smije biti dijalog po svim pitanjima koje nas muče, kompromis svih strana uz uzajamno uvažavanje.

"Čvrsto vjerujem da netolerancija, predrasude i nepostojanje dijaloga stvaraju nepovjerenje među ljudima, narodima i zemljama i u kontinuitetu izazivaju krize. Sve zemlje regije Zapadnog Balkana su već uključene u proces europskih integracija i odlučni smo da kroz istinski dijalog jačamo mir, stabilnost i poštivanje ljudskih prava, potvrđujući time opredjeljenje da odgovorimo na izazove sa kojim se svaka zemlja danas suočava", poručio je Dodik.

Kako je kazao, vizija uspostavljena u Beogradu prije 60 godina postavila je temelje odnosa solidarnosti međusobnog uvažavanja.

"Na nama je da istrajemo i da nastavimo da ih njegujemo, bez obzira na izazove sa kojima se suočavamo. Želim da istaknem da smo opredijeljeni za nastavak razvoja Ujedinjenih nacija, zalažemo se za postizanje kompromisa po tom pitanju", dodao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close