Edin Garaplija

Dopunjena prijava protiv Izetbegovića i ostalih za politička ubojstva i kriminal

Riječ je o dopuni krivične prijave za organizirani kriminal, politička ubojstva i druga krivična djela, koju je podnio 27. svibnja protiv čelnika SDA Izetbegovića…
Vijesti / Politika | 09. 07. 2024. u 10:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nekadašnji pripadnik Službe državne bezbjednosti MUP-a BiH Edin Garaplija dopunio je krivičnu prijavu protiv Bakira Izetbegovića, Kemala Ademovića, Osmana Mehmedagića, Nedžada Herende i drugih kojom je obuhvatio saznanja za još dvije osobe koje su obavljala visoke pozicije u AID-u i bila dio ove organizirane kriminalne grupe, piše sarajevski Avaz.

Još dvije osobe

Kako se navodi, riječ je o dopuni krivične prijave za organizirani kriminal, politička ubojstva i druga krivična djela, koju je podnio 27. svibnja protiv čelnika SDA Izetbegovića, zamjenika predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Ademovića, nekadašnjeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Mehmedagića, nekadašnjeg pripadnika parapolicijske jedinice "Ševe" Herende i drugih.

Garaplija je, kako navodi Avaz, ''u dopuni prijave obuhvatio saznanja za dvije osobe koje su obavljale visoke rukovodeće funkcije u obavještajnoj agenciji AID i s Izetbegovićem, Ademovićem, Mehmedagiićem, Herendom i drugima bili dio ove organizirane kriminalne grupe''.

Garaplija je rekao da je putem Federalne uprave policije dostavio nadležnom tužitelju dodatnu informaciju o utjecaju Ademovića na svjedoke, koji je u jednom medijskom obraćanju ''izravno utjecao na dalji tijek istrage''.

Kontrola tajnih resursa

U izjavi za Avaz rekao je kako je Ademović "prijetio da će ga tužiti za lažno prijavljivanje, što predstavlja izravan utjecaj na njega kao svjedoka i podnositelja krivične prijave''.

Navodeći da je prijetnje shvatio ozbiljno, Garaplija je istaknuo da Ademović ''kao lice na vlasti još kontrolira određene javne i tajne resurse za najradikalnije poteze''.

"Njegov brat je zaposlen u jednoj državnoj policijskoj agenciji, a kum vlasnik agencije za osiguranje. Јa se zvijeri ne bojim, ali sam oprezan jer takvi napadaju u čoporu", dodao je Garaplija.

U krivičnoj prijavi Garaplija je naveo da su Izetbegović, Ademović, Mehmedagić, Herenda i drugi 1996. godine pristupili grupi za organizirani kriminal.

Kako navodi, zajedno su djelovali ''s ciljem činjenja više krivičnih djela, planiranja, izvršenja i pomaganja nepoznatim izvršiteljima, propuštanja i nečinjenja, iako su u skladu sa službenim dužnostima kao vršitelji visokih izvršnih i zakonodavnih dužnosti u BiH bili obvezni da provedu radnje s ciljem prijavljivanja i rasvjetljavanja najtežih krivičnih djela''.

U prijavi se dalje navodi da su svi oni ''prikrili krivična djela terorizma i ubojstava vršitelja najviših sigurnosnih dužnosti u Federaciji BiH, koja su činili pripadnici tajne jedinice za likvidacije Ševe i druga NN osoba'', prenijela je pisanje Avaza Srna.

Kopirati
Drag cursor here to close