Stevandić

Dvije opcije pred BiH

Govoreći o tome ''može li Republika Srpska izdržati napade koji stižu sa raznih strana'', Stevandić je naglasio da nije pitanje može li, nego hoće li.
Vijesti / Politika | 03. 05. 2024. u 09:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Bosna i Hercegovina je na stranputici koja ima dvije varijante - da ode u provaliju ili da se vrati na normalan put'', rekao je za agenciju Srna predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.

Otežavajućim je ocijenio to što bošnjački političari, odnosno stranke Trojke nemaju vlastiti politički autoritet, nego ga temelje na utjecaju mentora iz OHR-a i američkog veleposlanstva.

Dva-tri koraka

''Budući da ne raspolažu vlastitom snagom, oni se ne mogu držati dogovora. Da smo se držali dogovora BiH bi već bila dva-tri koraka iznad europskih integracija od kojih je trenutno. Bila bi oslobođena mentorstva, tutorstva, dok bi ured visokog predstavnika bio ugašen, a BiH bi bila ono što piše u Daytonu", kaže Stevandić.

Govoreći o tome ''može li Republika Srpska izdržati napade koji stižu sa raznih strana'', Stevandić je naglasio da nije pitanje može li, nego hoće li.

"Mi, koji smo u sadašnjoj vladajućoj garnituri, želimo da ljudi shvate da hoćemo, jer možemo samo ako hoćemo. Ako nećemo, ne možemo ništa. To nećemo je više vezano za kalkulantski odnos pojedinih kolega iz opozicije, koji uvijek imaju potrebu da pošalju poruku stranim mentorima da nisu sto posto suglasni sa stremljenjima Republike Srpske", naveo je Stevandić u izjavi za Srnu.

Kičma koja čuva Dodika

Prema njegovim riječima, u toj borbi Narodna skupština trenutno nosi najveći teret.

"Najteži zakoni koji su usvajani bili su zakoni čiji su predlagači bili narodni poslanici. I kada je riječ o Izbornom zakonu, ali i o referendumu tako da je trenutno uloga Narodne skupštine nemirljiva", kaže Stevandić.

Istaknuo je kako je parlament trenutno kičma koja nosi politiku Republike Srpske i ta koja čuva predsjednika Republike Milorada Dodika da ne bude izdvojen i uništavan kao samostalna meta.

Nada se da će, kako kaže, biti "dovoljno pameti u Federaciji BiH" da se usvoji izborni zakon koji će derogirati intervencionizam Christiana Schmidta.

Srebrenica i sankcije

"Onda bismo sjeli zajedno i vidjeli na koji način ćemo izbalansirati odnos tog zakona s Izbornim zakonom Republike Srpske. Ukoliko toga ne bude, Izborni zakon Republike Srpske je naš osigurač da sami provodimo izbore", naveo je Stevandić.

Kada je riječ o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici, Stevandić je naglasio da je ona rezultat prihvaćanja kolonijalne uprave od strane Bošnjaka i da će dovesti samo do podjela i napetosti u BiH.

Komentirajući sankcije dužnosnicima Republike Srpske, Stevandić je naveo da su SAD stub demokracije za unutarnja pitanja, dok je spolja to geopolitički hegemon koji vodi kolonijalnu politiku najsurovijeg tipa koja je izazvala ratove u kojima su poginuli milijuni ljudi.

Kopirati
Drag cursor here to close