Početak pregovora

EU: Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije

"Potvrđujemo da sa strane Komisije smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake", rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.
Vijesti / Politika | 07. 06. 2024. u 19:14 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ukrajina i Moldavija ispunjavaju sve kriterije potrebne za formalni početak pregovora o članstvu u EU, priopćila je u petak Europska komisija, dok je ukrajinski premijer Denys Shmyhal izrazio nadu da bi pregovori mogli početi kasnije ovog mjeseca.

"Potvrđujemo da sa strane Komisije smatramo da su dvije zemlje ispunile sve korake", rekla je glasnogovornica Komisije za proširenje Ana Pisonero.

"Odluka je sada u rukama država članica - na njima je da usvoje pregovarački okvir", rekla je ona.

"Kada se ovaj korak učini, prerogativ je Predsjedništva EU da sazove međuvladinu konferenciju kako bi se službeno označio početak pregovora", dodala je.

Otvaranje pregovora sa Europskom unijom predstavljalo bi podizanje morala za Ukrajinu dok rat s Rusijom ulazi u treću godinu, a moskovske snage napreduju u istočnoj oblasti Donjecka i otvaraju novi front u severoistočnoj regiji Harkova.

"Sada očekujemo da naši europski partneri poduzmu sljedeći korak - da već ovog mjeseca započnu pregovore o članstvu u Europskoj uniji", objavio je Shmyhal u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

"Ukrajinski narod se svakog dana bori za pravo da bude dio europske obitelji u ratu protiv ruskog agresora", dodao je.

O procjeni Komisije sada će raspravljati stručnjaci u radnim grupama, a zatim idući tjedan i veleposlanici vlada EU. Onda 27 država članica EU se moraju jednoglasno složiti i započeti pregovore, za koje su potrebne godine da se završe, usvajanjem takozvanog pregovaračkog okvira.

Kopirati
Drag cursor here to close