Europski put

EU upozorava RS na ozbiljne posljedice

Vijesti / Politika | 18. 04. 2024. u 11:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Europska unija ističe obvezu poštivanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, ustavnog poretka, uključujući odluke Ustavnog suda, kao i međunarodnog subjektiviteta Bosne i Hercegovine. Bilo koje radnje protiv ovih principa dovode do ozbiljnih posljedica, kao što je Europska unija već nedvojbeno naglašavala'', izjavio je glasnogovornik visokog predstavnika Europske unije Peter Stano.

Istaknuo je kako Narodna skupština Republike Srpske razmatra usvajanje zakonodavnih inicijativa ''koje bi narušile ustavni poredak zemlje, funkcionalnost njenih institucija i temeljne slobode, u suprotnosti s obvezama Bosne i Hercegovine na europskom putu''.

''Od entitetskog rukovodstva očekujemo da obustave ove zakonodavne inicijative, uključujući prije svega nacrte zakona Republike Srpske o izborima, referendumima, imunitetu i tzv. stranim agentima'', navodi Stano.

Dodao je da, nakon prošlomjesečne odluke Europskog vijeća o otvaranju pristupnih pregovora, Europska unija očekuje od Bosne i Hercegovine, uključujući entitet Republika Srpska, da napravi iskorake naprijed umjesto da poduzima radnje koje su u suprotnosti s njenim europskim putem.

''Odluka Europskog vijeća je pokazala da dijalog, a ne eskalacija, donosi rezultate. Pozivamo sve lidere u Bosni i Hercegovini da ispune svoje obaveze i očekivanja građana i da se vrate za pregovarački stol za dobrobit ljudi u zemlji i njene budućnosti u Europskoj uniji'', naveo je Stano.

Kopirati
Drag cursor here to close