Suradnja

EUROPOL i BiH: Veliki korak za zemlju

Radi se o velikom koraku za Bosnu i Hercegovinu koji će olakšati mnoge procese kada je u pitanju pridruživanje Europskoj uniji.
Vijesti / Politika | 08. 12. 2022. u 09:17 Z.J. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine krajem listopada dalo je suglasnost na Prijedlog pravilnika o radu i operativnoj suradnji zajedničke kontakt-točke za BiH za suradnju s EUROPOL-om.

Radi se o velikom koraku za Bosnu i Hercegovinu koji će olakšati mnoge procese kada je u pitanju pridruživanje Europskoj uniji.

Pravilnikom su utvrđeni način rada, obaveze i odgovornosti zajedničke kontakt-točke za Bosnu i Hercegovinu za suradnju sa EUROPOL-om, koja bi se trebala nalaziti u Ministarstvu sigurnosti BiH, potom prava i obaveze nadležnih organa za provođenje zakona u Bosni i Hercegovini, kao i druge procedure od značaja za uspostavljanje sustava suradnje i razmjene informacija nadležnih organa za provođenje zakona u BiH i EUROPOL-a.

Na potezu je Vijeće ministara

Šef izaslanstva Europske unije u BiH Johann Sattler pohvalio je ovaj korak.

"Dobre su vijesti da je BiH napravila važan korak bliže potpunoj operativnosti u EUROPOL-u, a to je Zajednička kontakt točka nakon usvajanja Poslovnika u Vijeću ministara. Pozivamo na poduzimanje konačnih koraka u za efikasniju suradnju u borbi protiv prekograničnog kriminala", naveo je tada Sattler.

A sljedeći korak jako je važan, jer Vijeće ministara treba odobriti izmjene unutarnje organizacije Ministarstva sigurnosti kojima bi se omogućila puna administrativna i tehnička podrška zajedničkoj kontakt-točki.

Bez funkcionalne kontakt-točke, nadležni u BiH imaju značajno manji pristup osjetljivim podacima o kriminalcima putem sustava EUROPOL-ove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA).

Ova platforma, razvijena 2009. godine, omogućava brzu i laku razmjenu informacija između više od 50 zemalja vezanih za kriminal između EUROPOL-ovih časnika za vezu, analitičara i stručnjaka država članica, te trećih strana s kojima EUROPOL ima sporazume o suradnji.

Poseban okvir

Kroz poseban okvir organizirano je rukovanje ograničenim sadržajem o borbi protiv terorizma u koji je početkom 2022. godine bilo uključeno skoro 50 antiterorističkih tijela.

Uspostavljanje kontakt-točke za suradnju s EUROPOL-om omogućit će nastavak izravne suradnje između EUROPOL-a i svih policijskih tijela u zemlji, te upućivanje bh. časnika za vezu u EUROPOL, a omogućiti će i dolazak časnika EUROPOL-a u BiH.

Potpuna funkcionalnost kontakt-točke će omogućiti učinkovitiju borbu protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih teških oblika transnacionalnog kriminala.

Kako sustav radi

Kontakt-točkom rukovodi koordinator u suradnji s dva zamjenika koordinatora; koordinator i zamjenici koordinatora policijski su službenici koji imaju čin minimalno višeg inspektora i aktivno poznaju engleski jezik. Koordinator i zamjenici koordinatora ne mogu biti iz istog konstitutivnog naroda i ostalih.

Imenuju se na razdoblje od šest godina, uz napomenu da se rotiraju na poslovima koordinatora i zamjenika svake dvije godine od dana njihova imenovanja za koordinatore i zamjenike.

U pravilniku je definirano kako će kontakt-točka osigurati dostupnost komunikacije 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, putem zaštićenog sustava, kontaktom putem telefona ili na drugi način u skladu sa sporazumom. Nakon zaprimanja zahtjeva od EUROPOL-a, u skladu s nadležnostima nadležnog tijela u Bosni i Hercegovini i sadržajem zahtjeva, bit će, objašnjeno je, proslijeđen putem imenovanog predstavnika nadležnom tijelu unutar kontakt-točke za BiH ili izravno nadležnom tijelu preko točke kontakta, navodi se u pravilniku.

U kontekstu daljnje procedure dodaje se kako će kontakt-točka proslijediti autentičan zahtjev, odgovor, obavijest, poziv ili neki drugi akt proslijeđen od EUROPOL-a, njegovih članica ili trećih strana, nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini u roku od 24 sata putem kontakt-točke za BiH.

24 sata

Kontakt-točka ima obvezu pri postupanju po zahtjevima EUROPOL-a, njegovih članica, trećih strana, agencija ili službi za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini posebnu pozornost posvetiti zaštiti tajnosti informacije, upotrebnim kodovima i kodovima za evaluaciju informacija te stupnjevima žurnosti te će, u skladu sa svakom konkretnom situacijom, ako postoji potreba, koordinirati zahtjeve pristigle od više nadležnih tijela.

Kada je pak riječ o drugim sudionicima u procesu, nadležno tijelo može uputiti svoga predstavnika ili više njih u kontakt-točku zbog olakšanja suradnje i komunikacije između svoga nadležnog tijela i kontakt-točke po BiH u cilju ispunjavanja obveza prema EUROPOL -u definiranih sporazumom.

Nadležno tijelo treba imenovati, bez upućivanja u sjedište kontakt-točke za BiH, točku kontakta u nadležnom tijelu i najmanje dvije ovlaštene osobe u nadležnom tijelu u cilju ostvarivanja komunikacije i suradnje s kontakt-točkom za BiH i ispunjavanja obveza definiranih sporazumom. Istodobno, nadležno tijelo u BiH će, navodi se, osigurati dostupnost komunikacije 24 sata dnevno, sedam dana u tjednu, putem zaštićenog sustava, kontaktom putem telefona ili na drugi način preko imenovanog predstavnika ili kontakt-osobe u samom nadležnom tijelu.

Gdje je nastao problem?

Sredinom 2020. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova je priopćilo da se ne slažu da kontakt-točka bude u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela.

''U zakonu piše da je sjedište EUROPOL-a u Direkciji, a netko kada je radio taj Operativni sporazum, napisao je da će sjedište EUROPOL-a biti u Sarajevu na adresi Zajedničkih institucija BiH'', objasnio je ranije za medije bivši ministar sigurnosti Dragan Mektić, koji je 2016. godine potpisao Sporazum o suradnji sa EUROPOL-om.

Njegov je stav bio da Ministarstvo sigurnosti nije operativna agencija i da kao dio Ministarstva ne može postojati policijska agencija te je naveo kako je postignut sporazum da se formira posebna kancelarija pri Ministarstvu sigurnosti, gdje bi bilo sjedište EUROPOL-a.

''Onda su predstavnici četiri kantona s hrvatskom većinom odbili potpisati taj sporazum, jer nisu prihvaćali da u sklopu ministarstva postoji policijska agencija'', rekao je Mektić.

Razmjena informacija

Glasnogovornik Delegacije Europske unije i Ureda specijalnog predstavnika Europske unije u Bosni i Hercegovini, Ferdinand Koenig, kaže kako pozdravljaju nedavno usvajanje Poslovnika o radu zajedničke kontakt točke za suradnju s Europolom na Vijeću ministara.

Kaže kako je to važan korak k operacionalizaciji kontakt točke.

''Pozivamo vlasti u BiH da poduzmu preostale završne korake kako bi kontakt tačka postala operativna u cijelosti, prvenstveno kroz suglasnost za neophodne izmjene u sistematizaciji Ministarstva sigurnosti kako bi se omogućila puna administrativna i tehnička podrška zajedničkoj kontakt točki, te implementacija tehničkih koraka koji dovode do transfera servera Europolove mreže za sigurnu razmjenu informacija (SIENA) na novu lokaciju. BiH je trenutno jedina zemlja na Zapadnom Balkanu bez operativne nacionalne kontakt tačke za saradnju sa Europolom'', kaže Koenig.

Ističe kako će puštanje u funkciju zajedničke kontakt tačke omogućiti direktnu suradnju između Europola i svih organa za provođenje zakona u zemlji, a što će doprinijeti efikasnijoj borbi protiv organiziranog kriminala, terorizma i drugih teških oblika transnacionalnog kriminala.

''Bez funkcionalne zajedničke kontakt točke, vlasti u BiH imaju značajno manji pristup osjetljivim informacijama o počiniocima krivičnih djela putem SIENA sustava. Puna operacionalizacija zajedničke kontakt tačke za suradnju s Europolom ne samo da će biti važna prekretnica u jačanju vladavine prava u BiH, već će predstavljati i napredak ka ispunjavanju koraka neophodnih za pridruživanje BiH EU'', dodao je Koenig.

Stav RS-a

Iz Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske u više su navrata istaknuli kako će suradnja sa EUROPOL-om biti potpuna tek sa uspostavljanjem zajedničke kontakt-točke za suradnju sa EUROPOL-om i slanjem časnika za vezu u sjedište EUROPOL-a u Haagu.

Vijeće ministara je ranije ove godine imenovalo uposlenika Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srpske Aleksandra Stjepanovića za časnika za vezu pri EUROPOL-u, ali on ne može početi raditi dok se ne uspostavi kontakt-točka.

Kopirati
Drag cursor here to close