Zamjenik ministra obrane

Galić: ''Da nije bilo glasovanja Hrvata na referendumu ne bi bilo ni BiH''

''Sada su Hrvati predvodnici europskog puta zemlje te najaktivniji zagovaratelji poštivanja ustavnih temelja na kojima je izgrađena, konstitutivnost naroda'', navodi Galić.
Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 07:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra obrane BiH Slaven Galić nakon promocije knjige o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini", koja je održana u Sarajevu u organizaciji srebreničke udruge “Pokret majke enklava Srebrenica i Žepa” i “Udruženja žrtava i svjedoka genocida” govori kako pokušaj iskrivljenog razumijevanja povijesti i kritika te pristrasnosti kontroverznih stavova iznesenih u knjizi, ponovno dovodi u pitanje pojam konstitutivnosti naroda.

Istaknuo je da BiH ima budućnost jedino kao zemlja tri konstitutivna, ravnopravna naroda i ostalih građana, što su Hrvati dokazali još prije 32 godine kada su svojim masovnim izlaskom na referendum osigurali neovisnost i suverenitet BiH, ali očigledno, svoja prava još uvijek traže, a da nije bilo Hrvata, ne bi bilo ni BiH.

I danas, 32 godine poslije, Hrvati pričaju sličnu priču u BiH, tada su bili zagovaratelji puta BiH prema međunarodnom priznanju, sada su predvodnici europskog puta zemlje te najaktivniji zagovaratelji poštivanja ustavnih temelja na kojima je izgrađena, konstitutivnost naroda.

Ponovio je i to da pristupni pregovori BiH s Europskom unijom ne bi bili otvoreni da nije Hrvatske.

''Republika Hrvatska je među prvim državama koje su međunarodno priznale BiH i koja je imenovala svoga veleposlanika u BiH. Odigrala je ključnu ulogu koja je dovela do promjene vojno-strateških odnosa na ratištu, koji su primorali zaraćene strane na mirovne pregovore i okončanje sukoba. Važno je istaknuti da su međusobno odnosi, tada, između dvije države bili složeni i višeslojni, bez obzira na sve izazove koji su postojali RH je pružala političku, diplomatsku, vojnostratešku i humanitarnu podršku BiH i njenom stanovništvu'', dodaje Galić.

Govoreći o Rezoluciji o Srebrenici, koja je usvojena dva dana prije promocije ove knjige, a koju je donijela Opća skupština UN-a, Galić je podsjetio da Hrvatska svoje stajalište temelji na poštivanju međunarodnog prava.

''Međunarodni sud je još 2007. utvrdio kako je u UN-ovoj zaštićenoj zoni u Srebrenici počinjen genocid zbog čega i jeste iznenađen da je tematika o agresiji Srbije i Hrvatske na BiH sročena u knjigu za trajno sjećanje i na ovakav način.

Ne treba zaboraviti da je BiH prošla kroz turbulentno razdoblje tokom sukoba od 1992. do 1995. godine, što je ostavilo duboke ožiljke na društvo, ekonomiju i politiku zemlje. Danas se suočavamo s nizom izazova, ali i mogućnostima za budućnost, i zbog toga, trebamo se okrenuti naprijed, a ne stajati na raskrsnici između prošlosti protkane sukobima, a posebno prošlosti koja se interpretira na iskrivljenim činjenicama, koje ne daju pravu sliku i istinu o toj povijesti.

Trebamo sačuvati povijest onakvu kakva je točno bila i ne dozvoliti da se zaboravi i iskrivi, ali okrenuti se potencijalnoj budućnosti obilježenoj integracijom i reformama koje ce nas uvesti u EU i NATO'', zaključuje Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close