Potpis

Godišnjica mostarskog potpisa koji se ne poštuje

Potpisanim sporazumom o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stranke su se obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH…
Vijesti / Politika | 17. 06. 2022. u 12:34 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan, 17. lipnja 2020. godine, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović potpisali su “Mostarski sporazum” o održavanju izbora u Mostaru i  osiguravanju legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda u Domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Sporazumom je obuhvaćen usuglašeni model Izbornog zakona, odnosno način izbora vijećnika i broj vijećnika koji se bira po Gradskim područjima i obuhvaćene su usuglašene izmjene Statuta Grada Mostara.

Potpisanim sporazumom o načelima izmjena i dopuna izbornog zakona Bosne i Hercegovine, stranke su se obvezale početi s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Četiri točke, čije su potpisivanje nadgledale oči međunarodne zajednice, glase: 

  1. Stranke potpisnice ovog Sporazuma opredijeljene su za implementaciju svih odluka Ustavnog suda BiH, kao i svih presuda Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na uklanjanje svih oblika nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.
  2. Stranke potpisnice ovog Sporazuma pristupiti će implementaciji točke 1. ovog Sporazuma, počevši s izradom izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako bi se osigurao legitiman izbor i legitimno političko predstavljanje konstitutivnih naroda i građana na svim administrativno-političkim razinama, u Predsjedništvu BiH i Domovima naroda, kao i osiguralo aktivno i pasivno izborno pravo svakog građanina na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.
  3. Stranke potpisnice će u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine također podržati izmjene i dopune Izbornog zakona BiH u cilju provedbe relevantnih preporuka OSCE/ODIHR-a i Venecijanskog povjerenstva u skladu s europskim standardima.
  4. Aktivnosti na implementaciji ovog Sporazuma će početi u roku od 30 dana, a završiti najkasnije šest (6) mjeseci od dana potpisivanja ovog Sporazuma. Stranke potpisnice ovog Sporazuma će usuglašeni prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH uputiti u parlamentarnu proceduru u skladu s relevantnim propisima kako bi se isti usvojio do kraja godine koja prethodi godini u kojoj će se održati Opći izbori, poštujući činjenicu da se izmjene Izbornog zakona BiH ne mogu vršiti u izbornoj godini.

 

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close