Nezakonit prelazak granice

Grabar-Kitarović: Hrvatska će spriječiti ulazak migranata iz BiH

''Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice'', rekla je predsjednica RH.
Vijesti / Politika | 18. 05. 2018. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Iskustvo upravljanja migrantskim valom 2015. upućuje na zaključak da se jedino koordiniranim djelovanjem svih nadležnih službi država na ruti može uspješno odgovoriti na ovaj izazov. O ovom pitanju nedavno smo razgovarali i na sastanku na vrhu Procesa Brdo-Brijuni u Skopju imajući u vidu značaj tog pitanja za stabilnost cijele jugoistočne Europe. Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini'', kazala je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović.

Dodala je kako je Republika Hrvatska spremna kroz FRONTEX staviti na raspolaganje svoje policijske službenike za nadzor granice za koordinacijsku točku na graničnom prijelazu Mali Zvornik (na granici između BiH i Republike Srbije).

"Republika Hrvatska učinit će sve da zaštiti svoju granicu i spriječi sve pokušaje nezakonitih prelazaka državne granice i u tome raspolaže svim potrebnim sredstvima. U tome smo spremni pomoći i Bosni i Hercegovini", rekla je Grabar Kitarović.

Osvrnula se i na aktualnu situaciju s povećanjem broja ilegalnih migranta u regiji, istaknuvši kako je s tim u vezi Hrvatska pojačala suradnju sa svim zemljama u susjedstvu, kao i zemljama članicama Europske unije, posebice Republikom Slovenijom, i Europskom agencijom za graničnu i obalnu stražu

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kazala je u intervjuu za bh. izdanje Večernjeg lista kako je Bosna i Hercegovina među najvišim prioritetima politike državnih tijela Republike Hrvatske.

''Moja iskrena želja jest povećati interes međunarodne zajednice za jugoistok Europe, posebice Bosnu i Hercegovinu, te pružiti pomoć u izgradnji Bosne i Hercegovine kao moderne europske države za sve njezine građane. Naglašavam, sve njezine građane, jer u svemu što Republika Hrvatska i njeni predstavnici činimo, poštujemo načelo ravnopravnosti triju njezinih konstitutivnih naroda i pripadnika drugih zajednica'', kazala je hrvatska predsjednica.

Po njezinim riječima, interes Republike Hrvatske za Bosnu i Hercegovinu ne bi trebao čuditi ili izazivati podozrivost ni kod koga, jer je to sasvim logično s obzirom na dužinu zajedničke granice, zemljopisnu upućenost, povijesne i sve druge veze, kao i na ustavnu obvezu brige za Hrvate koji žive u Bosni i Hercegovini.

Poručila je kako će Bosna i Hercegovina i dalje imati bezrezervnu podršku Republike Hrvatske na njezinom europskom putu.

''Budite uvjereni kako ćemo i dalje podupirati BiH na njenom putu u EU i u složenom procesu reformi, u cilju ispunjavanja kriterija, budući da držimo kako je proces europskih integracija najbolji okvir za daljnju demokratizaciju i trajnu stabilizaciju susjedne i prijateljske države te ostvarivanje svih njezinih mogućnosti, posebice gospodarskih, čime bi se osigurali uvjeti za boljitak svih njezinih građana'', rekla je.

Komentirajući priču o izmjenama Izbornog zakona BiH Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje što se prije raspisivanja izbora nije moglo doći do dogovora.

''Promjena Izbornog zakona ključan je korak na kojemu moraju i dalje aktivno i u dobroj vjeri raditi svi politički akteri u BiH. Prepuštanje takvih rješenja međunarodnoj zajednici, uskrsavanje bonskih ovlasti po ovom pitanju koje se i ranije pokazalo lošim, posebice po položaj Hrvata ili prebacivanje odgovornosti na Središnje izborno povjerenstvo, ne držim pravim koracima u tom smjeru. No, odgovornost je na političkim čelnicima Bosne i Hercegovine. Republika Hrvatska, kao i Hrvati u BiH, traže samo ono što i sama EU, a to je poštivanje zakona i pravednosti'', poručila je hrvatska predsjednica.

 

Kopirati
Drag cursor here to close