Ulazak Danske i Finske u NATO

Grlić Radman: Zbog Milanovićeve izjave uslijedili su pozivi

Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada ''snažno podržava''.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2022. u 12:57 Agencije

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Članice NATO-a zbog izjava predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića o blokadi švedskog i finskog članstva u NATO-u misle da je Hrvatska promijenila svoju vanjsku politiku, rekao je u srijedu hrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman koji je o toj temi razgovarao s kolegama iz dviju država.

Grlić Radman je naglasio kako članstvo Švedske i Finske, već kompatibilnih s NATO savezom, treba odvojiti od pitanja reforme izbornog zakona u BiH koju vlada ''snažno podržava''.

Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman u srijedu je rekao da je izjava predsjednika ''polučila velik broj poziva'' te da je u utorak o njoj razgovarao s finskim kolegom, a u srijedu sa švedskom kolegicom, javlja Hina.

Dvije države imaju ''nedvojbenu i bezrezervnu podršku'' Hrvatske, a njihovo priključivanje NATO-u predstavlja veliki izazov za njih, imajući u vidu njihovu tradiciju politike neutralnosti kroz stoljeća i rusku agresiju na Ukrajinu koja je gotovo promijenila svjetski međunarodni poredak.

Grlić Radman se u telefonskim razgovorima s dvoje ministara dotaknuo i pitanja BiH oko kojeg Hrvatska ima njihovu podršku i razumijevanje.

"Mi smo i danas dugo razgovarali o BiH, koliko je za nas to jedno sigurnosno, političko, ali i emocionalno pitanje", rekao je Grlić Radman o razgovoru sa švedskom ministricom Ann Linde koja je nedavno boravila u Sarajevu.

Grlić Radman je dvoje ministara rekao kako su Hrvati kao autohtoni narod u susjednoj državi "stiješnjeni između srpskog separatizma i bošnjačkog unitarizma".

Kopirati
Drag cursor here to close