Odlikovanja

Hajdarević: Dolazak Milanovića na godišnjicu HVO-a je pokušaj da promijeni povijest

Pripadnici Udruženja logoraša iz Mostara ističu da su ovakva odlikovanja neprihvatljiva, te da vraćaju na ratne devedesete.
Vijesti / Politika | 08. 04. 2022. u 18:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, izjavio je u petak u Mostaru kako nije došao dijeliti BiH.

"Ovdje sam došao u susjednu, drugu državu, čiji predsjednik nisam. I ovo je moja poruka ustvari svima onima koji misle da sam ovdje došao, ne znam, dijeliti Bosnu i Hercegovinu", rekao je Milanović na kratkoj konferenciji za medije.

On je prethodno nazočio svečanoj akademiji, upriličenoj u povodu obilježavanja 30 godina od osnivanja Hrvatskog vijeća obrane. Uoči svečane akademije, Milanović je položio vijenac i zapalio svijeću ispred Središnjeg spomenika hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Mostaru.

"Hrvatska želi da Bosna i Hercegovina bude čitava, od Une do Drine, od Save do Neretve, do Neuma, do Ploča, koje su u Hrvatskoj i da kao takva uđe u Europsku uniju", izjavio je Milanović.

Ovakav čin izazvao je oštro negodovanje Udruženja logoraša iz Mostara, čiji je predsjednik Emir Hajdarević za N1 naveo da Milanović ovim dolaskom negira počinjene zločine.

"Što se tiče dolaska Zorana Milanovića Mostaru da bi odlikovao neke pripadnike HVO-a i da pri tome pokuša da HVO stavi na poziciju koja njima apsolutno ne pripada je njegov pokušaj da minimizira zločine koje je HVO počinio, ali i da ih negira. Smatramo da je ovo nastavak pokušaja istog čovjeka, usmjerenih ka aboliranju HVO-a i politike koju je provodila Herceg-Bosna na ovim prostorima i da pokuša da izmijeni povijest”, govori Emir Hajdarević za N1.

Hajdarević podsjeća i na presude Suda u Haagu, naglašavajući da povijest ne može biti izmijenjena.

“Napokon bi i Milanović trebao da počne da govori istinu o onome za što je presuđeno rukovodstvo Hrvatske republike Herceg-Bosne počinilo na ovim prostorima, kao i da prihvati tu činjenicu, bez obzira sviđala se ona njemu ili ne. Istina je jedna i ona se ne može mijenjati”, naglašava predsjednik Udruženja logoraša iz Mostara.

Zoran Milanović je prethodno na svečanoj akademiji uručio odlikovanja Hrvatske pripadnicima i jedinicama HVO-a.

Redom kneza Domagoja odlikovan je posmrtno za hrabrost i junaštvo u ratu general HVO-a i ratni zapovjednik HVO-a u Žepču, general Ivo Lozančić.

Odlikovanje je preuzela njegova kćerka. Redom Bana Jelačića za iznimnu uspješnost odlikovano je Zborno područje HVO-a Mostar, Tomislavgrad, Vitez i Orašje.

Pripadnici Udruženja logoraša iz Mostara ističu da su ovakva odlikovanja neprihvatljiva, te da vraćaju na ratne devedesete.

Kopirati
Drag cursor here to close