Igranje brojkama za Predsjedništvo

HDZ: Očekujemo 160 tisuća glasova; SDA već proglasila Komšića pobjednikom

HDZ BiH očekuje 160.000 glasova dok je SDA, prema svojim proračunima, objavila kako u utrci za hrvatskog člana Predsjedništva BiH vodi Željko Komšić. Iz DF-a su rekli da se svi strpe.
Vijesti / Politika | 07. 10. 2018. u 20:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''HDZ očekuje 160 tisuća glasova,  s 24 tisuće onih u odsutnosti'', rekao je medijima Predrag Kožul iz HDZ-a.

U Izbornog stožeru HDZ-a su optimistični i zadovoljni izlaznošću.

''Izlaznost je na razini ili veća nego prije četiri godine, što je s obzirom na dvije godine i današnje okolnosti zadovoljavajuće. A okolnosti o kojima pričam tiču se predizborne priče nezainteresiranih birača, ili današnjeg lošeg vremena u Hercegovini, pa se očekivalo da ljudi neće izaći na izbore. Sve u svemu mi smo zadovoljni izlaznošću'', rekao je Kožul.

U nekm sredinama koje su HDZ-u bitne izlaznost je bila preko 50 posto, kaže Kožul, ponavljajući da je izlaznost na razini.

''Prema našim neslužbenim podacima, naš kandidat iz reda hrvatskog naroda za člana predsjedništva pobjeđuje. Podatke imamo na temelju izlaznosti i anketa, ali o tome ne bi trebalo spekulirati'', rekao je Kožul.

U svojoj kampanji HDZ se referirao na legitimnog zastupnika hrvatskog naroda, a Kožul kaže da nisu govorili o drugim kandidatima, već su se bavili radom i programom.

''U kampanji smo se referirali na naš rad, dio priče bila je presuda Ustavnog suda, pitanje izmjene Izbornog zakona i legitimnog zastupaja. Moj dojam je da smo tu priču na pravi način prezentirali, urodila je izlaznošću koja nije očekivana'', rekao je Kožul.

 

Glasove u odsutnosti daje 24 tisuće Hrvata u RH, a HDZ i tu očekuje značajan rast rezultata.

''Ukupno gledano za sva tri naroda, rastje  broja prijaveljenih za dopisno glasovanje. Očekujemo dobar rezultat koji dodatno širi naš optimizam za izborne rezultate, koje ćemo dobiti brzo'', zaključio je Kožul.

Herceg: Podaci ohrabruju

Nevenko Herceg, voditelj Odjela za promidžbu izbornog stožera HDZ-a BiH, rekao je pak medijima u Domu HDZ-a BiH kako prvi podaci ohrabruju.

Prema tim podacima, koji još nisu kompletirani i objedinjeni, naš kandidat za člana Predsjedništva BiH, Dragan Čović, uvjerljivo vodi.

Po njegovim riječima, Čović u nekim sredinama vodi i iznad 70 - 80 posto, s tim što prosjek, unutar hrvatskog biračkog tijela, iznosi 75 posto u korist njihovog kandidata.

Dodao je da su u HDZ-u BiH zadovoljni i izlaskom odnosno odazivom birača.

SDA objavila da vodi Željko Komšić

Stranka demokratske akcije objavila je kako u utrci za Predsjedništvo BiH vode Šefik Džaferović za bošnjačkog člana Predsjedništva te Željko Komšić za hrvatskog člana Predsjedništva.

Šef Izbornog stožera Stranke demokratske akcije (SDA) Asim Sarajlić izjavio je da je na uzorku od do sada prebrojanih oko 3,5 posto glasova u vodstvu njihov kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović.

Prema do sada prebrojanim glasovima, Džaferović je dobio nešto manje od 5.000 glasova, a kada je u pitanju kandidat za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u vodstvu je kandidat Demokratske fronte (DF) Željko Komšić.

Iako su rekli kako su za sada nisu obradili podatke u područjima s hrvatskom većinom, kažu kako su uvjereni da već znaju pobjednike.

Poručili su kako očekuju bolji rezultat od onog iz 2014. godine.

No, iz Demokratske fronte nisu htjeli iznositi brojke.

Zlatko Miletić, glavni tajnik DF-a rekao je kako u toj stranci imaju određene informacije.

''Ne bih iznosio podatke koje smo prikupili na terenu. Stranke bih zamolio da budu strpljive'', rekao je Miletić.

Na pitanje novinarke N1 da su ''osvojeni neki glasovi u Širokom Brijegu što su čuli novinari na licu mjesta'', Miletić nije želio govoriti.

Kopirati
Drag cursor here to close