Schmidt u Strasbourgu

Hrvatska osudila izjave oko slučaja Kovačević

Visoki međunarodni predstavnik će se kao prijatelj suda (amicus curiae) obratiti tijekom rasprave pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu…
Vijesti / Politika | 28. 09. 2024. u 20:14 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Osuđujemo svaki govor mržnje usmjeren prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu te se protivimo pritiscima kojima ga se želi omesti ili spriječiti u njegovu mandatu i namjeri da pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu govori o ustavno-pravnom poretku definiranom u Daytonsko-pariškom mirovnom sporazumu'', rekao je za Večernji list hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

Temelj

Odbacio je špekulacije dijela političara u BiH i medija koji tvrde kako Hrvatska stoji iza nakane visokog međunarodnog predstavnika Christiana Schmidta da sudjeluje u raspravi koja će se pred Europskim sudom za ljudska prava održati u reviziji slučaja Slavena Kovačevića.

''Posebno odbijamo izjave pojedinih dužnosnika i komentare dijela medija u BiH kojima se želi insinuirati da se iz Republike Hrvatske utječe na spomenute aktivnosti visokog predstavnika Schmidta. Republika Hrvatska daje punu podršku mandatu visokog predstavnika Schmidta u osiguranju punog poštivanja Daytonsko-pariškog sporazuma, temelja na kojem narodi Bosne i Hercegovine mogu graditi funkcionalnu državu'', rekao je Sabolić za Večernjak.

Visoki međunarodni predstavnik će se kao prijatelj suda (amicus curiae) obratiti tijekom rasprave pred Velikim vijećem Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu tijekom studenoga.

Uobičajena praksa

Schmidtov ured je izvijestio kako je njemački diplomat pristao na raspravi u studenom pred Velikim vijećem pružiti neovisne informacije u svojstvu "prijatelja suda" (Amicus Curiae).

''To je uobičajena praksa. Visoki predstavnik ne zauzima stranu nego daje svoj doprinos kao konačni autoritet u zemlji u pogledu tumačenja civilnih aspekata Daytonskog mirovnog sporazuma kako bi pružio informacije o daytonskom okviru'', objavio je ured.

Kovačević je prošle godine pred Malim vijećem ESLJP-a dobio presudu kojom je utvrđeno da su narušena njegova pasivna biračka prava i da politički sustav nastao iz Daytonskog mirovnog sporazuma privilegira pripadnike triju konstitutivnih naroda Hrvata, Bošnjaka i Srba u odnosu na ostale građane.

Na tu se odluku žalilo Vijeća ministara navodeći da je proces kompromitiran ranijom objavom presude u medijima, zbog čega je s europskog suda suspendiran sudac iz BiH Faris Vehabović.

Kovačevićeve uvrede

Kovačević je u izjavi za televiziju Hayat vulgarno izvrijeđao Schmidta nazivajući ga nacističkim simpatizerom, lažovom i manipulatorom.

''Ministar poljoprivrede Njemačke je inače veliki ljubitelj nacističkih ratnih pilota'', rekao je Kovačević.

Dodao je da Schmidt pristran i da radi u interesu HDZ-a BiH.

''On želi zaštititi onaj sustav koji je pred Međunarodnim kaznanim sudom u Hagu utvrđen kao udruženi zločinački poduhvat koji je rezultirao etničkim čišćenjem u BiH'', istaknuo je.

Video: KOVAČEVIĆ ZA HAYAT PORUČIO SCHMIDTU: STAVI SE U CIPELE JEDNOG POVRATNIKA!

Kovačević se u tužbi žalio na odredbe ustava i izbornog zakona BiH zbog kojih kao "Bosanac iz Federacije BiH" ne može birati člana državnog predsjedništva iz Republike Srpske i izaslanike iz toga entiteta za gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda Parlamenta BiH. Sudsko vijeće je većinom glasova uvažio njegove navode i utvrdilo da se radi o diskriminaciji.

Pisali smo ranije kako se Kovačević prvotno izjašnjavao kao Hrvat.

 

Kopirati
Drag cursor here to close