HDZ i većina odbili

Hrvatski sabor prvi put glasao o priznanju Palestine

U prijedlogu zaključka, zastupnici su pozvali Vladu na trenutni prekid vatre, puštanje taoca i zaštitu civila, te istakli potrebu za provođenjem istrage ratnih zločina
Vijesti / Politika | 21. 09. 2024. u 08:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na inicijativu Kluba zastupnika Možemo, Hrvatski sabor je u petak prvi put glasao o pitanju priznanja Palestine te o provedbi odluke Međunarodnog suda pravde vezano uz nezakonito naseljavanje i okupaciju palestinskih područja.

Predsjednica kluba Možemo! Sandra Benčić istaknula je moralni i politički imperativ za očuvanje međunarodnog pravnog poretka, naglasivši tragične posljedice sukoba u Gazi, gdje je do sada poginulo više od 40 tisuća ljudi, većinom žena i djece.

Benčić je pozvala zastupnike da se sjete važnosti međunarodnog priznanja, usporedivši trenutnu situaciju s prvim priznanjima Hrvatske tijekom rata. Međutim, HDZ-ova većina u Saboru odbila je prijedlog o priznanju Palestine i pružanju humanitarne pomoći, što je Benčić ocijenila kao nespremnost da Hrvatska zauzme suvereniji stav na međunarodnoj sceni.

U prijedlogu zaključka, zastupnici su pozvali Vladu na trenutni prekid vatre, puštanje taoca i zaštitu civila, te istakli potrebu za provođenjem istrage ratnih zločina. Također su zatražili da se odluka Međunarodnog suda pravde iskoristi kao polazna točka za redefiniranje politike EU prema Izraelu, s ciljem postizanja mira i slobode za oba naroda.

Kopirati
Drag cursor here to close