Apel strancima

Izetbegović: Dodikova kazna mora biti bolnija i efikasnija

"Ako bi mogao, odvojio bi Republiku Srpsku. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sustav oporezivanja i pravosuđe".
Vijesti / Politika | 02. 12. 2021. u 16:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović izjavio je da sankcije članu Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku nisu dovoljne, već da se mora uraditi više.

"Trebalo bi i moralo bi biti urađeno nešto puno efikasnije i bolnije za one koji stvaraju probleme. Očekujemo od SAD da to urade. Oni to mogu. Europska unija je zbunjena i za njih to nije jednostavno, jer im je potreban konsenzus, ali Amerikanci to mogu i trebaju uraditi", rekao je Izetbegović za britanski BBC.

Definirati Putinovu ulogu 

On je kazao da je moguće povećati broj pripadnika međunarodnih snaga stacioniranih u BiH, ako za tim bude potrebe, prenosi N1

Izetbegović je rekao da je teško precizno definirati ulogu ruskog predsjednika Vladimira Putina u događanja u Bosni i Hercegovini.

"Oni (Rusi) se u BiH i na Balkanu bore protiv prisustva NATO-a. Ne bi željeli da BiH postane dio NATO saveza. To je njihov glavni cilj i žele da imaju utjecaj", naveo je predsjednik SDA.

Upitan kakve su Dodikove namjere, Izetbegović je rekao da on "provjerava što može uraditi".

"Ako bi mogao, odvojio bi Republiku Srpsku. Ako ne može, a ne može, onda će pokušati vratiti nadležnosti koje su prenesene na državni nivo prije 15 godina, kada smo osnovali Oružane snage, obavještajnu službu, sustav oporezivanja i pravosuđe. On bi to sada volio da vrati i da ponovo učini državu podijeljenom", naveo je.

Problemi na dnevnoj bazi 

Ako u tome ne uspije, dodao je Izetbegović, Dodik će pokušati da dobije nešto iz postojeće situacije, kako bi se predstavio kao netko tko se bori za interese entiteta i srpskog naroda i pobijedio na izborima u listopadu sljedeće godine.

Govoreći o mogućnosti novih sukoba u BiH, Izetbegović je kazao da se to "nikada ne može reći sa sigurnošću".

"To se ne bi trebalo dogoditi, jer su ljudi, uključujući Srbe, zasićeni tenzijama, krizama, ratovima i konfliktima. Obični ljudi su zasićeni time. Nitko ne bi želio da ide u tom smjeru, ali nikada ne možete znati u BiH", naveo je čelnik SDA.

U situaciji u kojoj vas neko napada, dodao je, "nije moguće reći da su oni koji napadaju i oni koji se brane jednako odgovorni".

"Dodik na dnevnoj bazi stvara probleme. U posljednjih 15 godina uradio je mnogo loših stvari. Natjerao nas je da uzvratimo i ja ću učiniti sve da ta borba bude politička, a ne pravi sukob", kazao je Izetbegović.

Kopirati
Drag cursor here to close