SIP BiH

Izlaznost birača na lokalnim izborima do 11 sati 14,12%

Na lokalnim izborima 2020. izlaznost birača je iznosila 14,88 posto, a 2022. na općim izborima 15 posto u to isto vrijeme.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2024. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) BiH Irena Hadžiabdić izjavila je da je na lokalnim izborima u BiH do 11 sati glasovalo 14,12 posto birača od ukupnog broja registriranih, što je slično kao i na prethodnim izborima.

Na lokalnim izborima 2020. izlaznost birača je iznosila 14,88 posto, a 2022. na općim izborima 15 posto u to isto vrijeme.

Hadžiabdić je na press-konferenciji napomenula da još nisu dobili sve podatke, ali da je izlaznost birača u rangu ranijih izbora.

Danas se u BiH održavaju lokalni izbori osim u osnovnim izbornim jedinicama Jablanica, Konjic, Kiseljak, Kreševo i Fojnica.

SIP je u tim izbornim jedinicama odgodio održavanje izbora zbog situacije uzrokovane katastrofalnom nepogodom.

Hadžiabdić je napomenula da su sva biračka mjesta u BiH otvorena u 7 sati uz neznatna kašnjenja, a sa radom su počeli i mobilni timovi. Radi se o ukupno 5.663 biračka mjesta, od čega 5.177 redovnih i 386 mobilnih, a ostala su odsustvo, mjesta koja su uglavnom pridružena redovnim.

Pojedina biračka mjesta nisu otvorena tačno u 7 sati, a razlozi su, kako je navela, uobičajeni kao i na ranije održanim izborima. Dodala je da su u 8 sati sva biračka mjesta bila u svojoj funkciji.

''SIP je uime 60 organizacija akreditovala 2.095 promatrača, dok su općinske izborne komisije akreditirale 45.252 posmatrača. To praktično znači da naš izborni proces nadgleda 47.347 promatrača'', navela je.  

Prema informacijama sa terena, kako je dodala, bilo je nekoliko narušavanja javnog reda i mira, verbalnih prednji, na jednom biračkom mjestu u Maglaju, u Istočnom Starom gradu i također na biračkom mjestu u Berkovićima gdje je bilo prigovora vezano za glasanje putem takozvanih CIPS prijava, koje se više ne koriste. 

Međutim, te osobe nisu posjedovale identifikacijske dokumente i nije im dozvoljeno glasovanje s tim prijavama. 

''U ovom trenutku primamo dosta prigovora u vezi sa kršenjem izborne šutnje, do sada ih je gotovo stotinu i uglavnom se radi o kršenju izborne šutnje na društvenim mrežama'', dodala je Hadžiabdić.  

Navela je da je situacija prilično zadovoljavajuća kada je riječ o njihovim pilot projektima koji se među ostalim odnose na korištenje elektronske opreme za provedbu izbora.

Kopirati
Drag cursor here to close