Galit Peleg

Izraelska veleposlanica: ''Podržavamo Kabirija i pratimo hajku na njega''

Veleposlanstvo Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, navodi se.
Vijesti / Politika | 27. 11. 2023. u 18:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanica Države Izrael Galit Peleg uputila je pismo Vladi FBIH u kome se navodi da će izraelsko Veleposlanstvo "pomno pratiti ako se protiv Amira Gross Kabirija izvrši bilo kakva povreda međunarodnih zakona i ljudskih prava".

"Vođe slobodnog svijeta stale su uz Izrael u njegovim mračnim trenucima i hrabro osudile zločine Hamasa.

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (Joe) Biden rekao je da je Hamas počinio čin čistog zla u kršenju svakog kodeksa ljudskog morala.

S obzirom na to da su SAD i EU proglasili Hamas terorističkom organizacijom, svakako se ne čini pretjeranim tražiti isto od javnih dužnosnika u Bosni i Hercegovini, uključujući one u njenom glavnom gradu Sarajevu, poput gradonačelnice Benjamine Karić”, stoji u pismu, priopćeno je iz Veleposlanstva Države Izrael.

Iz Veleposlanstva navode da su uputili notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH u kojoj pozivaju sve pravne i pravosudne organe u BiH  "da izdrže svaki politički pritisak i da svoju dužnost obavljaju u skladu sa zakonom".

"Vjerujemo da državne institucije BiH ne smiju postati političko oruđe za ušutkavanje kritike te da BiH treba nepokolebljivo braniti demokratska prava svih, uključujući i gospodina Kabirija, da izraze svoje mišljenje, uključujući i demokratsko pravo da pozovu izabrane dužnosnike da osude zločine od Hamasa", navodi se u pismu.

"Koristimo ovu priliku da vas obavijestimo da će Veleposlanstvo Države Izrael pomno pratiti ukoliko se protiv gospodina Kabirija izvrše bilo kakva kršenja međunarodnih zakona i ljudskih prava, te inzistirati da bosanskohercegovačke vlasti osiguraju da njegova prava ne budu povrijeđena ni na koji način.

Gospodin Kabiri je građanin Države Izrael i njegova država stoji iza njega", poručili su iz izraelskog Veleposlanstva.

Urgentno pismo upućeno je Uredu visokog predstavnika u BiH te Veleposlanstvu Sjedinjenih Američkih Država koje su, kako je zaključeno, vrlo blizak saveznik Države Izrael.

Podsjetimo, gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić prijavila je Kabirija FUP-u, zbog, kako je navela, prijetnji koje je primila.

Nakon toga Kabiri je poručio kako ga ona neće ušutkati, nakon čega su sa više strana krenule poruke i izjave podrške gradonačelnici Sarajeva

Potpredsjednik Federacije BiH Refik Lendo pozvao je FUP da zaštiti gradonačelnicu Sarajeva, dok je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić poručio Kabiriju kako nije iznad države.

Kopirati
Drag cursor here to close