Lokalni izbori

Kampanja je počela - 26.089 kandidata lovi glasove za 3.342 pozicije

Tijekom kampanje, koja traje do 5. listopada, 26.089 kandidata borit će se za glasove 3.400.204 birača. Mandate će, na kraju, izboriti 3.200 zastupnika u skupštinama općina i gradova te 142 načelnika ili gradonačelnika.
Vijesti / Politika | 06. 09. 2024. u 08:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Lijepljenjem prvog plakata, konvencijama, predstavljanjem kandidata, promoviranjem slogana i pres-konferencijama, političke stranke u Bosni i Hercegovini danas će službeno započeti kampanju za lokalne izbore koji se održavaju 6. listopada.

Tijekom kampanje, koja traje do 5. listopada, 26.089 kandidata borit će se za glasove 3.400.204 birača. Mandate će, na kraju, izboriti 3.200 zastupnika u skupštinama općina i gradova te 142 načelnika ili gradonačelnika u Bosni i Hercegovini. Za skupštinu općina i gradova kandidirana su 25.703 kandidata, dok će se za gradonačelničke i načelničke funkcije boriti 386 kandidata, među kojima je i 29 žena.

U izborima će sudjelovati 296 političkih subjekata, među kojima je 110 stranaka, 58 koalicija, 76 nezavisnih kandidata, 43 nezavisna kandidata predstavnika nacionalnih manjina i devet lista neovisnih kandidata.

Izvještaj o utrošku sredstava

Na ovim izborima prvi put politički subjekti dužni su podnijeti izvještaj o utrošku sredstava tri dana pred izbore, a SIP će te izvještaje javnosti prezentirati tri dana nakon izbora. Sredstva za financiranje izborne kampanje primaju se i troše isključivo putem posebnog računa za financiranje troškova izborne kampanje.

U Središnjem izbornom povjerenstvu Bosne i Hercegovine jučer su rekli da kampanja podrazumijeva da politički subjekti na zakonom utvrđen način upoznaju birače i javnost o svojim programima i kandidatima za lokalne izbore. Svi politički subjekti kampanju mogu provoditi na cijeloj teritoriji BiH, a nadležni organi su dužni osigurati slobodu njihovog i kretanja njihovih birača i pristalica, kao i ravnopravan tretman u njihovim zahtjevima da javna mjesta koriste u svrhu kampanje.

"Politički subjekti imaju pravo voditi izbornu kampanju u mirnom okruženju, organizirati i održavati javne skupove, slobodno iznositi svoje stavove kako bi stekli podršku birača, štampati i dijeliti plakate i postere, te druge materijale u vezi s izbornom kampanjom", rekla je Irena Hadžiabdić, predsjednica SIP-a BiH.

Kada je riječ o zabranama, prenose Nezavisne, u kampanji se ne smiju uklanjati, prekrivati, oštećivati ili mijenjati tiskani oglasi, posteri i drugi promotivni materijal, a zabranjeno je i isticanje, štampanje i rasturanje izbornih materijala u kojima se žene i muškarci predstavljaju na stereotipan ili ponižavajući način.

Izborni materijali ne mogu se postavljati unutar ili na zgradama u kojima su smješteni organi vlasti, javnim poduzećima i ustanovama, mjesnim zajednicama, vjerskim objektima, na javnim putevima i javnim površinama itd.

KS formirao dodatni inspekcijski tim

"Politički subjekti su dužni sve materijale korištene u svrhu izborne kampanje ukloniti 15 dana nakon dana izbora", rekla je Hadžiabdić.

Povodom službenog početka predizborne kampanje za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini koji će biti održani 6. listopada,  Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) upozorila je sve političke stranke, koalicije i neovisne kandidate na obvezu poštivanja propisa kojima je određen postupak i način postavljanja plakata.

Zbog toga je u KUIP KS formiran poseban tim kantonalnih komunalnih inspektora za vrijeme predizborne kampanje koji će svoje svakodnevno djelovanje usmjeriti na području svih devet općina KS uz predviđene oštre sankcije za prekršitelje.

''Uzevši u obzir dosadašnju praksu, tijekom perioda predizborne kampanje očekuje se nepropisno postavljanje plakata, banera, slobodnostojećih konstrukcija i panoa sa predizbornim porukama stranaka i kandidata, što će uzrokovati dodatno masovno onečišćenje prostora i narušiti urbani izgled grada. Službe komunalnih redara KJKP "Rad" i KJKP ''Park'' će vršiti neposrednu kontrolu komunalne čistoće na terenu, tokom predizborne kampanje i do okončanja izbornog procesa uz pojačanu kontrolu, te će sve uočene nepravilnosti biti sankcionisane od kantonalne komunalne inspekcije, koja će utvrđene nepravilnosti sankcionisati u skladu sa Zakonom o komunalnoj čistoći KS izdavanjem prekršajnih naloga'', navode iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS.

Zabranjeno prijetiti

U SIP-u podsjećaju i da je zabranjeno prijetiti pristalicama drugih političkih subjekata, sprečavati novinare u obavljanju posla, obećavati novčanu nagradu ili drugu materijalnu korist u svrhu dobivanja podrške birača, poticati na glasanje lica koja nemaju pravo glasa, poticati lica da glasaju više puta ili u ime drugog lica.

Također, zabranjeno je zloupotrebljavati djecu u političke svrhe.

"Zabrana govora mržnje odnosi se na cijeli izborni period, ne samo na period izborne kampanje", rekla je Hadžiabdić.

Zabranjeno je i iznositi lažne informacije koje mogu ugroziti izborni proces i dezinformirati birače, a kazne za kršenje izbornih pravila kreću se do 30.000 KM.

"SIP može za određene prekršaje ukloniti kandidata s liste i poništiti objavu sudjelovanja političkog subjekta na izborima. Koja će od sankcija biti izrečena, zavisi od težine prekršaja i njihove učestalosti", rekli su uSredišnjem izbornom povjerenstvu.

"Pod lupom" uočila 710 izbornih nepravilnosti

Koalicija "Pod lupom" od 22. srpnja do 1. rujna zabilježila je ukupno 710 izbornih nepravilnosti, a najveći broj njih odnosi se na zloupotrebu javnih sredstava i resursa, što je zabilježeno u 223 slučaja.

Ostale nepravilnosti se odnose na preuranjenu izbornu kampanju, propuste u radu lokalnih izbornih komisija, nepravilnosti u radu medija, pritiske na birače i različite druge oblike izbornih nepravilnosti.

"Zabilježen je 181 slučaj gdje postoji sumnja na stranačku infiltraciju na pozicije predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora koji prema posljednjim izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH ne smiju biti povezani sa strankama", rekao je Hasan Kamenjaković, koordinator za odnose s javnošću i medijima, dodajući da postaje očigledno da političke stranke nemaju namjeru odustati od apsolutne kontrole biračkih odbora bez obzira na jasna izborna pravila.

Središnje izborno povjerenstvo BiH uklonilo je gotovo 200 kandidata za predsjednike i zamjenike predsjednika biračkih odbora zbog njihove povezanosti s političkim strankama, što je u suprotnosti s Izbornim zakonom. Zakon propisuje da te osobe ne smiju biti članovi političkih stranaka niti sudjelovati u njihovim aktivnostima, kako bi mogle obavljati svoje dužnosti na nepristran način.

Najviše uklonjenih kandidata imalo je veze sa Strankom demokratske akcije (SDA), uključujući 69 osoba iz izborne jedinice Živinice. Nedavno smo pisali kako su u Mostaru čak 22 imena skinuta s popisa predsjednika i potpredsjednika biračkih odbora zbog sumnje da su članovi ili su bliski s HDZ-om BiH. No ta odluka nije bila jednoglasna jer je jedan član SIP-a Vlado Rogić, bio protiv.

Jedan od ciljeva izmjena Izbornog zakona BiH bio je smanjiti stranački utjecaj u biračkim odborima, jer su ti odbori smatrani najslabijom točkom izbornog procesa. Unatoč naporima, podaci s terena pokazuju da mnogi kandidati za predsjednike i zamjenike biračkih odbora i dalje imaju političku pozadinu. SIP je to potvrdio, ali glavni izazov ostaje nemogućnost provjere više od 8.000 kandidata koji su se prijavili za te funkcije.

Kopirati
Drag cursor here to close