Priopćenje Koalicija Država!

Koalicija Država!: Novaliću, gdje je obećana autocesta od akciza?

Premijer Novalić je 2016. obećao da će pomoću akciza do 2022. završiti Koridor 5c, a njegova Vlada za sedam godina nije otvorila niti milimetra autoceste
Vijesti / Politika | 17. 04. 2022. u 11:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija Država! poziva Tužiteljstvo i istražne organe da ispitaju sve moguće malverzacije u nerealiziranim projektima koje je u ime Vlade Federacije BiH vodilo Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH.

''Poznato nam je da je Tužiteljstvo Kantona Sarajevo formiralo predmet zbog sumnje na postojanje određenih krivičnih djela na projektu tunela Hranjen jer je probijeno tek nešto više od trećine glavne tunelske cijevi, dok su gotovo sva sredstva, više od 80 milijuna maraka potrošena. Postoji i politička odgovornost, ali vladajuća struktura samo brine kako da potroši javni novac, bez da realizira ono što je trebala. Očito nas sličan problem čeka i na dionici autoceste Tarčin – Ivan jer rokovi za završetak radova neće biti ispoštovani. Netko mora krivično odgovarati, a neko i politički'', poručili su iz ove koalicije.

Podsjećaju kako je federalni premijer Fadil Novalić 2016. izjavio: ''Ako se usvoje akcize, završit ćemo autoput za 6-7 godina''. Dodaju kako je prošlo taman toliko,a ni kilometra autoputa Novalićeva Vlada nije pustila u promet za 7 godina!

No, tko je Novalićev učitelj u bacanju lažnih obećanja u dalj? Bakir Izetbegović je 2018. izjavio: ''Dovršit ćemo izgradnju autocesta na trasi 5c, izgraditi autoput Sarajevo – Beograd''. Četiri godine ni milimetra se nije pomjerilo, nego su svi projekti završili u korupciji i trebaju biti predmet istražnih organa, dodaju.

Na Koridoru 5c izgrađeno je stotinjak kilometara autoputa. U Hrvatskoj su za samo 10 godina napravili oko tisuću kilometara autocesta i cesta za brzi promet. Kapitalni i infrastrukturni projekti u Bosni i Hercegovini grade se sporo, zbog nestručnosti gubimo arbitraže, plaćamo penale kao s projektom hidroelektrana Vranduk, a najviše novca opet pojede korupcija i direktori javnih poduzeća koji daju poslove vlastitim tvrtkama. Mi u Koaliciji Država! vjerujemo da projekte u cestogradnji i sve druge kapitalne projekte trebaju voditi novi ljudi. Novca ima, ako se ne krade, navodi se u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close