Izmjene Izbornog zakona

Koalicija "Pod lupom": Čović, Dodik i Nikšić ne mogu sami

"Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresiranih strana i započeti od prioriteta", istaknuli su iz Koalicije.
Vijesti / Politika | 03. 06. 2023. u 11:12 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija "Pod lupom" smatra da je neprihvatljivo da proces izmjena Izbornog zakona BiH bude sveden na dogovore tri političke stranke ili, još gore, tri osobe iz tih političkih stranaka.

"Proces izmjena Izbornog zakona BiH mora uključivati širok krug zainteresiranih strana i započeti od prioriteta", istaknuli su iz Koalicije te nastavili:

"Najbolji način za to su intenzivan i inkluzivan institucionalni rad na implementaciji prioritetnih preporuka za bolje izbore u BiH. To se prije svega odnosi na implementaciju presuda Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje se odnose na diskriminaciju kroz ograničavanje kandidiranja na izborima na osnovu etničke pripadnosti i prebivališta".

Kako navode, od prve takve presude prošlo je 14 godina.

"Potrebno je hitno implementirati prioritetne preporuke Koalicije 'Pod lupom' koje se odnose na elektronsku identifikaciju birača, skeniranje glasačkih listića, unos rezultata s nivoa biračkih mjesta, reformu biračkih odbora i izricanje najstrožih sankcija za utvrđene nepravilnosti uz veći angažman policije i tužiteljstva. Sve navedeno će doprinijeti sprečavanju dokazanih izbornih krađa i prevara za koje, još uvijek, izostaju pravovremene i adekvatne sankcije", istaknuli su.

Iz Koalicije "Pod lupom" podsjetili su kako je "vaki glas na izborima je svetinja u demokratskim društvima, te mora biti zaštićen i odražavati stvarnu izbornu volju građana/ki oslobođenu bilo koje vrste pritisaka".

"Svaki dokaz da je to dovedeno u pitanje mora biti predmet najstrožih mogućih sankcija koje će biti odvraćajućeg karaktera. I svaka buduća izmjena Izbornog zakona BiH mora biti u smjeru sprečavanje izbornih krađa i prevara, jačanja demokratskih standarda i smanjenja prostora za korumpirane pojedince i političare", poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Kopirati
Drag cursor here to close