Krivnje

Komšić i Izetbegović su nervozni – Konaković poslao poruku Srbiji

''DF je ovih dana najnervozniji. U svim dokumentima je potpisnik Željko Komšić. On ima nesreću da smo došli u posjed ove dokumentacije'', kaže Konaković.
Vijesti / Politika | 30. 07. 2024. u 18:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Govorimo o prošlosti, a budućnost nam je neizvjesna'', rekao je za N1 Elmedin Konaković, ministar vanjskih poslova BiH i čelnik stranke Narod i pravda govoreći o nesuglasicama u zemlji ali i sa susjedima.

Govoreći o neuspjehu da BiH usuglašenim stavom pošalje izvješće Europskoj uniji te tako dobije novac iz Plana rasta za Zapadni Balkan, Konaković je rekao kako će se na sljedećoj sjednici Vijeća ministara pokušati riješiti problem s blokadom koju su napravile županije u kojima je SDA vlast.

Prilagođavanje Europi

''Trebamo se prilagođavati Europi, a ne ona nama. Vrijedilo je poslati dokument sa 111 mjera. Da ljudi vide šta gubimo. Ja bih bio sretan sa 113. Europa bi mogla imati neko razumijevanje, kako bi dobili još neke rokove. Nisam mogao shvatiti zašto bi SDA mogla oboriti ovaj Plan rasta. Zamajavaju javnost kako se BiH dolazi u pitanje. Žao mi je što Izetbegović nije htio da prođemo sve ove točke. Nisu spremni da govore koja su nakaradna rješenja. Pokušavaju saprati ljagu sa sebe. SNSD je više kriv. SDA je pucala u noge ovom procesu. Bilo je moguće zaobići kantonalne razine'', rekao je Konaković i dodao kako će to predložiti Vijeću ministara.

''Neke šanse postoje još uvijek. Ulažemo napore da Europa shvati kompleksnost situacije u Bosni i Hercegovini. Imamo neko razumijevanje iz Europe, ali moramo i mi imati neku dozu ozbiljnosti. Nama nad glavom visi mač da jedini ostanemo bez Plana rasta'', rekao je, između ostalog, Konaković.

Na pitanje uvjetuje li na ovaj način SDA Trojku, očekujući da postanu dio vlasti, Konaković je rekao kako ''sporazumi o policijskoj suradnji, pokazuju koliko su štete napravili BiH''.

Nervoze

''Svaki put su kočili kada nešto krene da se radi dobro za građane. Nisu sada spremni za suradnju. Ukoliko su spremni da stave državu iznad stranačkih interesa, onda se mogu uključiti. DF je ovih dana najnervozniji. U svim dokumentima je potpisnik Željko Komšić. On ima nesreću da smo došli u posjed ove dokumentacije. Vidio sam najviše nervoze kod njega i kod Bakira Izetbegovića. Kada bi pričali o izdaji, pozivam ih da pričamo sa argumentima. Način na koji oni pričaju je mahalski, uličarski. Na takav nivo se ja ne mogu spuštati. Kako smo uspjeli uvjetovati 16 zakona, to su zaista vrijedna postignuća kojih se trebamo prisjetiti. Na stolu je ponuda za sve zemlje Zapadnog Balkana. SNSD je odugovlačenjem, a SDA blokadom, su nas stavili u boks. Bit će teško da stignemo druge zemlje. Nas najviše zanima nastavak koridora VC”, kazao je Konaković.

Rekao je kako se nikada neće složiti sa onim šta su Komšić i Izetbegović potpisali.

''Kada Vlada Srbije odluči nešto uraditi sa MUP RS, i o tome obavijeste centralnu točku. Dozvolili su da ove stvari stoje. Ne može BiH s policijskom upravom Novog Pazara napraviti akciju, nego mora ići na državno ministarstvo. Samo traži da MUP Srbije ne ide na entitetske razine, nego na državnu razinu. Policija Srbije je slala ljude ovdje da ubijaju. Dok Srbija ima ovakve odnose prema BiH, dok nam demonstrira da ne poštuje suverenitet, ovo mi je zabrinjavajuće. Ivica Dačić je bio vrlo mudar u ovome. Čini mi se da će slaviti potpisivanje ovog sporazuma. Srbija u nama ima partnera u BiH sve dok nas poštuju, ali kada nas ne poštuju dobit će duplo veće nepoštovanje. To je poruka iz BiH'', naveo je Konaković.

Čović i prioritet broj 1

Rekao je i kako je čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović upravu kada kaže kako svako predizborno vrijeme donese nove priče.

''Tenzije su veće. Nadam se da će biti dovoljno razuma. Nas održava zajednički interes, da održavamo zemlju. Često se svađamo. I mojoj stranci se svađaju. Neka vlada demokracija. Podržavam demokratske procese. Unutar Trojke imamo različite stavove po nekim pitanjima. Nikada nas to nije poljuljalo. To je stvar demokracije. Pravo na slobodu izražavaju imaju svi. Na kraju unutar stranke odluku donosim ja'', kazao je Konaković te rekao kako će se zalagati da BiH uđe u NATO.

''Meni je to vanjski prioritet broj jedan. Radit ću sve da bude realnost. Jok, eto trebam biti miran. To je Izetbegović, ja nisam. Ja hoću u NATO. NATO nam se također otvorio, dat će nam ljude u komisijama. Nama se otvara prilika'', rekao je Konaković za N1.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close