Kritika

Košarac: Trojka blokira projekte u RS

Košarac je pojasnio da je Hidroelektrana "Buk Bijela" zajednički projekt Srpske i Srbije, od kojeg će svi građani i gospodarstvo imati korist.
Vijesti / Politika | 13. 09. 2024. u 12:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Republika Srpska ne vodi nikakvu secesionističku politiku, kako to pokušava predstaviti sarajevska Trojka, već insistira na daytonskim i ustavnim principima, te dogovoru dva entiteta i tri konstitutivna naroda'', izjavio je zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Staša Košarac.

"Politika `trojke` ugrožava stabilnost i europsku perspektivu BiH time što, pod pritiskom zapadnih mentora, ne dozvoljava da rješenja za ovu zemlju budu rezultat dogovora domaćih legitimno i narodnom voljom izabranih lidera", ukazao je Košarac.

Buk Bijela

Ocijenio je nevjerojatnim tvrdnje predsjednika Vlade Federacije BiH Nermina Nikšića da FBiH blokira razvojne projekte Srpskoj zbog, tobože, secesionističke politike.

Košarac je pojasnio da je Hidroelektrana "Buk Bijela" zajednički projekt Srpske i Srbije, od kojeg će svi građani i gospodarstvo imati korist.

"Nitko u Srpskoj nema problem s tim da FBiH realizira zajedničke projekte s bilo kim, ako to vodi većoj energetskoj sigurnosti. U tom kontekstu, Srpska je čak pozvala FBiH da sudjeluje u određenim projektima", podsjetio je Košarac.

Prema njegovim riječima, isti slučaj je i sa istočnom novom interkonekcijom, čiji realizaciju osporavaju predstavnici Trojke.

"Četvrtina kapaciteta istočne plinske interkonekcije može biti data na raspolaganje FBiH, konkretno Tuzlanskom kantonu. Pa zamislite da je ovaj projekt realiziran, koliki bi bio investicijski ciklus, na korist svih građana", naveo je Košarac na Instagramu.

Autogol

Ističući da o tome Trojka ne razmišlja, on je konstatirao da su se opredijelili da populistički i zarad političkih poena blokiraju razvojne projekte u Srpskoj, iako time štete i građanima FBiH.

"Kritiziraju odlične odnose predsjednika Srpske Milorada Dodika sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Mantraju o nepostojećem `malignom ruskom utjecaju`, a ne smeta im što se po povoljnijim cijenama griju na ruski plin, a sve to zahvaljujući dogovoru predsjednika Dodika i ruskog lidera Vladimira Putina", rekao je Košarac.

Naveo je kako Trojka nema viziju i ideju kako da riješi nagomilane probleme u FBiH, kontinuirano vode negativnu politiku prema Srpskoj, ali nikada neće postići željeni rezultat.

Prema njegovim riječima, oni umjesto toga urušavaju BiH i unutarnje odnose.

"Jasno nam je da postoji ozbiljna gužva u političkom šesnaestercu u FBiH. Napadima na Srpsku i predsjednika Dodika, oni pokušavaju politički poentirati. To su metode uzaludnih pokušaja. Krajnji ishod je takav da isključivo postižu autogolove u tom političkom šesnaestercu", zaključio je Košarac.

Kopirati
Drag cursor here to close