Dijalog između Prištine i Beograda

Lajčak: Ako nema Zajednice srpskih općina, nema ni dogovora

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da mu je europski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.
Vijesti / Politika | 14. 03. 2023. u 12:46 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Posebni predstavnik Europske unije za dijalog Prištine i Beograda Miroslav Lajčak kazao je kako europski prijedlog za rešenje kosovskog pitanja govori o normalizaciji, a ne "o nekoj kapitulaciji" i da "ako nema Zajednice srpskih općina (ZSO), nema ni dogovora".

"Nije cilj da neko pobjedi ili izgubi. Cilj je da tražimo win-win situaciju i da otvorimo europska vrata", naglasio je Lajčak u intervjuu za Radioteleviziju Srbije.

Sastanak u Ohridu ima cilj da se dvije strane dogovore oko ispunjavanja sporazuma koji ima toliku podršku EU kakve se, kako je Lajčak naglasio, on ne sjeća u prošlosti.

Preduvjet

Formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO) preduvjet je za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, te za sigurnost i zaštitu prava srpskog naroda na Kosovu, poručio je u ponedjeljak srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nakon sastanka s posebnim predstavnikom EU-a Miroslavom Lajčakom.

Vučić je u ponedjeljak s Lajčakom razgovarao o europskom prijedlogu o Kosovu, formiranju ZSO "i drugim potrebnim koracima u cilju normalizacije odnosa Srba i Albanaca", priopćeno je iz Vučićeva ureda.

Lajčak je došao u Beograd poslije prošlotjednog posjeta Prištini, u sklopu priprema za predstojeći sastanak čelnika dviju strana pod pokroviteljstvom EU-a u Ohridu 18. ožujka.

Ponuđeno 15 modela

Kosovski premijer Albin Kurti rekao je da mu je europski dužnosnik ponudio 15 modela za zajednicu srpskih općina koji sad razmatraju njegovi savjetnici i pojedini ministri.

On je za Kohu ditore rekao da će iz tih "dobro poznatih" modela, po kojima su organizirane nacionalne manjine unutar EU-a, uzeti elemente na temelju kojih bi manjine na Kosovu bile tretirane na pravi način.

Priština je obvezu osnivanja ZSO-a preuzela Briselskim sporazumom pod pokroviteljstvom EU 2013. ali ju nije ispunila, inzistirajući da to tijelo ne može imati izvršne ovlasti i da ne želi "Republiku Srpsku" na teritoriju Kosova.

Beograd, pak, inzistira da formiranje ZSO u sadašnjoj fazi pregovora mora biti polazna točka za daljnji tijek dijaloga o primjeni europskog plana za Kosovo.

Kopirati
Drag cursor here to close