Parlament BiH

Miletić: Neću glasati za proračun ako bude predviđao povećanje plaće dužnosnicima

Miletić kaže da je prijedlog zastupnika Špage dobar, ali i on je mišljenja da potrebno sustavno rješenje koje bi moglo biti sadržano u tome da se plaće imenovanih i izabranih osoba izdvoje iz plaća državnih službenika i namještenika.
Vijesti / Politika | 31. 01. 2023. u 16:23 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zastupnik NES-Za nove generacije u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Zlatko Miletić kazao je danas novinarima da neće glasati za državni proračun, kada se on nađe na dnevnom redu sjednice, ukoliko bude predviđao povećanje plaće izabranim i imenovanim dužnosnicima.

Zastupnici Zastupničkog doma razmatrali su na današnjoj sjednici izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Šerif Špago (SDA), a koje predviđaju uravnoteženje plaća proračunskih korisnika.

Špagin prijedlog je dobar

Razlozi za donošenje zakona, prije svega, sadržani u činjenici da je u proceduri donošenja proračuna institucija BiH za 2023. godinu predviđeno povećanje osnovice za plaću sa 535 KM na 630 KM, ali to povećanje osnovice bi dovelo do nesrazmjernog povećanja plaća za uposlenike.

Zato je Špago predložio ovo rješenje, a tijekom rasprave zastupnici su se složili da bi trebalo iznaći sustavno rješenje kojim bi se onemogućilo povećanje plaće dužnosnicima.

Video: Zlatko Miletić

Miletić kaže da je prijedlog zastupnika Špage dobar, ali i on je mišljenja da potrebno sustavno rješenje koje bi moglo biti sadržano u tome da se plaće imenovanih i izabranih osoba izdvoje iz plaća državnih službenika i namještenika.

''To se može uraditi tako da se uz proračun predlože izmjene Zakona o plaćama i precizira da je vrijednost kojeficijenta za državne službenike i namještenike 630 KM, a za izabrane i imenovane dužnosnike ostaje isti'' - pojasnio je Miletić.

Akcize

Osvanuo se i na pitanje smanjenja akciza, naglašavajući da je on bio jedan od onih koji su u koalicionom sporazumu, čiji je i ZNG dio, insistirao da se pitanje akciza razmatra prije formiranja Vijeća ministara, što su predstavnici Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) odbili, a ostali koalicioni partneri na to pristali jer ono nije uvršteno u sporazum.

Navodi da nije siguran šta će se dogoditi s koalicionim partnerima i takozvanom sada "trojkom plus", ali ne isključuje da će se u jednom trenutku uključiti SDA, s obzirom da, kako je kazao, ta stranka imao ogromno iskustvo u formiranju vlasti u posljednjih 30 godina.

Smatra da eliminacija SDA iz vlasti, bez eliminacije Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i SNSD-a nije dobra, jer se tako ništa neće promijeniti, zbog čega je mišljenja da se sve moglo drugačije uraditi te s drugim političkim partijama i mladim ljudima kreirati sudbinu BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close