Vojarna Miralem Jugo, Livač

Helez o vježbama gađanja kod Mostara: Nije prvi put da se dogodi zlouporaba

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez komentirao je vježbe gađanja u vojarni Oružanih snaga Miralem Jugo, Livač kod Mostara.
Vijesti / Politika | 27. 04. 2024. u 11:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar obrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez u petak je gostovao na FACE TV-u u emisiji kod Senada Hadžifejzovića.

Osvrnuo se na slučaj vježbanja gađanja u vojarni Oružanih snaga Miralem Jugo, Livač kod Mostara, a o kojemu je pisao portal Bljesak.info.

"Kako neću znati..."

Pouzdan izvor upoznat s istragom tada je za Bljesak.info kazao kako su "osobe povezane s vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom lokalitetu kod Mostara" te da je ovaj slučaj predmet istrage više agencija.

Na pitanje Hadžifejzovića, zna li tko je vježbao, Helez je odgovorio:

"Kako neću znati Senade, ja sam ministar obrane. Od prvog sata kada se to otkrilo ja znam".

Video: Helez zaprijetio Dodiku: Ideš u rat! Stradat ćete i ti ti tvoj narod! Prvi sam na liniji odbrane BiH

Kako tvrdi Helez, Ministarstvo obrane po Zakonu dozvoljava streljačkim klubovima i udruženjima da vježbaju unutar vojno kontroliranog područja. Takav je slučaj bio i sa Klubom za praktično streljaštvo Velež.

Svi oni su, ističe ministar, prošli procedure, provjere te dobili potpise od zapovjednika i zamjenika zapovjednika stožera.

Helez je priznao kako se u slučaju koji se dogodio u vojarni Oružanih snaga Miralem Jugo, Livač kod Mostara dogodila zloupotreba.

Nije prvi put 

"Nije prvi put da se dogodi zlouporaba na tim strelištima. Kada utvrdimo da se dogodio propust ili nešto nezakonito, mi trajno zabranjujemo tim ljudima da tu dolaze", naglasio je Helez.

Na pitanje što se točno dogodilo ministar je kazao:

"Neki su dovodili maloljetnu djecu da vježbaju. Mora se najaviti i čovjek mora biti punoljetan te registriran. Djeca nisu bila na popisu i ilegalno su ih uveli. To je otkriveno i mi smo prekinuli suradnju s njima".

Ministar Helez tvrdi kako je odmah sutra Inspektorat utvrdio sve činjenice te je on sam prekinuo suradnju s njima.

Podsjetimo, slučaj vježbi gađanja u vojarni Oružanih snaga Miralem Jugo, Livač kod Mostara dogodio se 16. veljače.

Javnost je za njega saznala objavom na portalu Bljesak.info dva mjeseca kasnije, točnije 19. travnja, nakon čega su uslijedile reakcije.

Sporna brada? 

Nakon objave teksta reagirao je zamjenik ministra obrane za upravljanje resursima u Vijeću ministara Aleksandar Goganović koji je kazao kako je sustav zapovjedništva u Oružanim snagama BiH pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije.

Na pitanje kako komentira tvrdnju zamjenika ministra za upravljanje resursima Goganovića da su vježbama gađanja prisustvovale osobe povezane s vehabijskim pokretom Helez je istaknuo kako se "on plaši, takav je".

"On je sklon lažima i podmetanjima. Mi smo odmah to završili, razgovarao sam s generalom Kneževićem. Nikakvih tu problema nema. Sada što se želi to iskoristiti u neke propagande, nema potrebe", istaknuo je Helez.

Ministar obrane BiH istaknuo je kako je danas više onih koji nose bradu nego onih što je ne nose. 

"Jedino da napišemo tamo da ne mogu više članovi udruženja koji imaju bradu", kroz smijeh je kazao Helez. 

Uključene policijske agencije 

U isto vrijeme zamjenik ministra obrane BiH Aleksandar Goganović gostovao je na TV K3. I on je komentirao slučaj koji se dogodio kod Mostara.

"Od policijske agencije nismo dobili potvrdu niti dokaz da su ti navodi točni. Međutim, kada imamo činjenicu i fotografije da na vojne lokacije i vojno kontrolirana područja ulaze pripadnici određenih grupa mimo pravila, mimo protokola, onda kolega Helez šuti i ne oglašava se", započeo je Goganović te dodao:

"Ipak, mi smo unutar sustava obrane pokrenuli sve potrebne procedure kako bismo istražili taj slučaj. Uključile su se i policijske agencije na nivou BiH. Pustit ćemo istražne organe da provedu istragu do kraja, ali ovo je svakako grubo narušavanje sigurnosti sustava obrane BiH".

Video: Goganović: Incident kod Mostara narušavanje bezbjednosti - 26.04.2024.

Podsjetimo, zamjenik ministra obrane za politiku i planove BiH Slaven Galić za Bljesak.info ranije je potvrdio kako je u radu službe na lokaciji vojarne ''Miralem Jugo'' Livač, zabilježeno je narušavanje sigurnosnih procedura te da nije ispoštovana procedura evidentiranja i kontrole ulaska osoba iz streljačkog kluba ''Velež'' iz Blagaja

Prema njegovim riječima, na ovoj su lokaciji boravili inspektori regionalnog ureda SIPA Mostar, koji su sagledali okolnosti i posljedice kršenja procedura kontrole ulaska/izlaska na ovu lokaciju OS BiH.

''Također, sustav zapovijedanja u Oružanim snagama BiH već je pokrenuo procedure utvrđivanja činjenica i okolnosti, kao i povrede sigurnosti lokacije povodom medijske informacije da su osobe povezane sa vehabijskim pokretom vježbale gađanje na vojnom poligonu kod Mostara, a među kojima su bile i četiri maloljetne ženske osobe'', rekao nam je ranije Galić.

Kopirati
Drag cursor here to close