Eurobarometar

Mladi u Europi sve više protiv imigracije

Vijesti / Politika | 28. 05. 2024. u 13:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mladi u nekim dijelovima Europe su više protiv imigracije nego starije generacije, pokazala je analiza Guardiana, dok se stavovi prema migraciji zaoštravaju pred izbore za Europski parlament u lipnju.

Analiza Eurobarometra otkriva da generacija Z i milenijalci u istočnoj Europi češće imaju negativan stav prema imigraciji nego generacija X i baby boomeri.

U 2019., 32% mladih Europljana imalo je negativan stav prema imigraciji, a do kraja 2023. ta brojka je porasla na 35%. Sličan porast zabilježen je i među starijim mladima, od 25 do 34 godine.

Posebno u Sloveniji, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, mladi imaju sve negativniji stav prema imigraciji. Ovaj trend dolazi uoči očekivanog uspjeha krajnje desničarskih stranaka na izborima za Europski parlament, prenosi Index.hr.

Čelnici europske krajnje desnice, poput Marine Le Pen, Viktora Orbana i Giorgie Meloni, pozivaju na zajedničku akciju pred izbore.

Spor EU o azilu i migracijama, koji je nedavno odobren, također je tema rasprava, dok podaci Frontexa pokazuju rast neregularne migracije u EU posljednjih godina, iako je još uvijek ispod razina izbjegličke krize 2015.-2016.

Kopirati
Drag cursor here to close