Jako bitno

Mostarska bolnica još uvijek bez aparata za provjeru sluha kod djece

Vijesti / Politika | 24. 03. 2015. u 11:23 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Aparat se popravljao do sada nekoliko puta i više jednostavno nema načina da ga se vrati u funkciju, ovo je veliki problem'', rekla je Dnevnom listu predstojnica Odjela za ginekologiju i porodništvo, dr. med, Vajdana Tomić u ponovljenoj priči o pokvarenom aparatu za provjeravanje sluha kod novorođenčadi u SKB-u Mostar koji već dulje vrijeme nije u funkciji.

Doktorica Tomić je prije skoro mjesec dana izišla u javnost s ovim apelom, kada je spomenuta i potreba za organiziranjem niza aktivnosti koje bi pomogle da se aparat nabavi, međutim, do sada se nijedna akcija nije pokrenuta.

Iako je prema njezinom mišljenju prošlo premalo vremena otkad su se obratili javnosti s problemom, da bi se aparat od 10.000 KM nabavio, novopečenim roditeljima to zasigurno pravi problem.

Naime, velika je važnost ovog aparata, jer se mnogo puta događalo da roditelji tek nakon godine dana shvate da im dijete ima poteškoće sa sluhom.
''Sada ih šaljemo na Odjel uho, grlo, nos, ali i to je priča za sebe. Procedura je velika. Ovaj aparat je prijeko potreban bolnici'', rekla je Tomić Dnevnom listu.

Najavljivane aktivnosti u kojima bi se iznašla sredstva za nabavu aparata još uvijek nisu isplanirana i kako navodi doktorica Tomić, premalo je vremena i prostora da bi se pravile akcije kao i prije 12 godina kada je ovaj isti aparat nabavljen.

Međutim, nadaju se da će se opet, kao i prošli put, javiti poneka udruga koja je spremna dati donaciju.

Tako je i ovaj aparat prije sedam godina pristigao kao donacija Udruge roditelja djece s umjetnom pužnicom i drugim slušnim oštećenjima.

Glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNŽ-a, Alenka Ban, rekla je kako Zavod nije nadležan za nabavu medicinske opreme te da ljudi nerijetko miješaju ovlasti Zavoda s problemima na koje nailazi bolnica uslijed nedostatka potrebne opreme.

''Zavod je taj koji plaća zdravstvenu zaštitu svojih osiguranika i usluge koje bolnice daju našim osiguranicima. Mi osiguravamo zaštitu, lijekove i ortopedska pomagala'', kazala je Ban.

Kopirati
Drag cursor here to close