Sastanak u Mostaru

Murphy s Čovićem - Okončajte ovisnost BiH o ruskom plinu

Murphy je Čovića pozvao na jačanje angažmana kojim će se okončati ovisnost BiH o ruskom plinu.
Vijesti / Politika | 27. 06. 2024. u 19:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država u BiH Michael Murphy razgovarao je danas s Draganom Čovićem.

Osim uobičajenih tema o najaktualnijim pitanjima u BiH, Murphy je Čovića pozvao na jačanje angažmana kojim će se okončati ovisnost BiH o ruskom plinu.

"Danas sam s Čovićem istaknuo potrebu za efikasnom, efektivnom i odgovornom upravom u Federaciji BiH koja koristi svim svojim stanovnicima te pozvao njega i HDZ BiH da podrže mjere u Federaciji koje stvaraju uvjete za snažan ekonomski rast predvođen privatnim sektorom, promoviraju pomirenje i okončaju ovisnost BiH o ruskom gasu", naveo je Murphy na društvenoj mreži X.

Komentari američkog veleposlanika odnose se na ranije prigovore iz SAD-a Čoviću da svojim inzistiranjem na uspostavi nove tvrtke koja bi realizirala projekt povezivanja plinskih mreža Hrvatske i BiH djeluje protivno američkim strateškim interesima i time neizravno pogoduje ruskom utjecaju na BiH.

Čović inzistira da projekt "Južne interkonekcije" realizira nova tvrtka čije bi sjedište bilo u Mostaru jer smatra da postojeća tvrtka BH-Gas za to nije podobna zbog lošeg poslovanja, ali i zbog činjenice da u njoj nema zaposlenih Hrvata.

Podsjetimo, američki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Michael Murphy održao je danas sastanak s hrvatskim oporbenim strankama iz BiH.

Murphy se danas tako sastao s liderima HDZ 1990, HNP, HRS, HDS i Čapljinske neovisne stranke. Sastanku su nazočili Ilija Cvitanović, Ivan Vukadin, Slaven Raguž, Ivo Tadić te Pero Previšić.

Kopirati
Drag cursor here to close