Porci pozivaju vlast

Neusvajanjem proračuna bit će ugroženo 90.000 boraca

Boračke udruge pozvale na usvajanje proračuna
Vijesti / Politika | 15. 01. 2018. u 15:26 Bljesak.info
Bukvarević i boračke udruge pozvali na usvajanje proračuna

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević i predstavnici Koordinacije boračkih udruga FBiH nakon današnjeg sastanka pozvali su na usvajanje  proračuna Federacije BiH za 2018. godinu, u kojem je predviđeno 315,5 milijuna KM za boračko-invalidsku zaštitu.

''Tim iznosom Vlada Federacije BiH i resorno ministarstvo poštuju sporazum o dostignutom obujmu sredstava. Dogovoreno je da u narednih pet godina imamo  proračun od 315,5 milijuna KM, a sredstva koja ostanu neutrošena su preraspoređena na transfer za rješavanje statusnih pitanja'', rekao je Bukvarević.

Istaknuo je da odluku o raspodjeli tih sredstava predlažu koordinacije boračkih udruga, ARBiH i HVO-a.

''Uvjet da bi mogli dalje vršiti isplate bilo kakvih naknada jeste usvajanje proračuna ili u najmanju ruku usvajanje odluke o privremenom financiranju '', poručio je Bukvarević.

Predsjedavajući Koordinacije boračkih udruga Armije RBiH Šerif Patković pozvao je na usvajanje proračuna za ovu godinu naglašavajući da ne smije biti ugroženo 90.000 korisnika boračko-invalidske zaštite.

''Način na koji ćemo ih upozoriti dogovorit ćemo u narednim danima'', rekao je Patković.

Na današnjem sastanku je analiziran rad resornog ministarstva u prošloj i planovi za narednu godinu.

Bukvarević je novinarima kazao da su izvršene sve obveze, pored ostalog, isplate osobnih i obiteljskih invalidnina za 87.578 korisnika u ukupnom iznosu od 281.642.000 KM, te isplate za novčane naknade dobitnicima najvećih ratnih priznanja za 4.951 korisnika, u iznosu od 15.330.869 KM.

''Pored ovoga, kroz tranfere, za pomoć u liječenju, nabavke vozila, pomoć za ratne vojne invalide, pomoć u zapošljavanju i samozapošljavanju, obilježavanje značajnih datuma, s pozicije Ministarstva isplaćeno je 315,5 milijuna KM u 2017. godini u skladu sa zakonima boračko-invalidske zaštite'', rekao je Bukvarević.

Na sastanku je dogovoreno da plan za 2018. godini bude u pripremi izmjene i dopune zakona o osnovnim pravima branitelja kojim će se dodatno popravljati status branitelja i njihovih obitelji.

''To se odnosi na donošenje zakonskih odredbi o kažnjavanju firmi i poslodavaca koji ne primjenjuju zakon o pravima branitelja da, prije svega, djeca šehida i poginulih boraca imaju prednost pri zapošljavanju'', naveo je Bukvarević.

Taj član se, dodao je, djelimično ili nikako ne poštuje.  

Dogovoren i je obilazak svih županija i predstavljanje projekata iz oblasti zapošljavanja i fondacija za pružanje pravne pomoći i stambene.

Također, dogovoreno je formiranje interresorne radne grupe koja će ići u pravcu pripreme jedinstvenog zakona o pravima branitelja i njihovih obitelji.

Kopirati
Drag cursor here to close