Ništa nije urađeno

Ni sporta ni rekreacije - tražit će se poništenje odluke o korištenju površinskog kopa u Vihovićima

Kako je navedeno, zemljište je dodijeljeno'' na korištenje, bez naknade, do privođenja namjeni (…) radi obnove terena, kao i radi rekultivacije terena...
Vijesti / Politika | 11. 09. 2024. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Hrvatska republikanska stranka najavila je da će tražiti u sljedećem sazivu Gradskog vijeća tražiti poništenje odluke o korištenje površinskog kopa u Vihovićima, koju je udruga EKO KOP dobila jednoglasnom podrškom Gradskog vijeća 2022. godine.

Na svojim stranicama su objavili video onoga što (ni)je napravljeno u posljednje tri godine.

Kako je navedeno, zemljište je dodijeljeno'' na korištenje, bez naknade, do privođenja namjeni (…) radi obnove terena, kao i radi rekultivacije terena, kako bi se područje dovelo u stanje prigodno za različite sportske sadržaje u svrhu rekreacije najmlađih mještana okolnih mjesnih zajednica i šire''.

Prema ideji, cijeli sportsko-rekreacijski centar bi se prostirao na cijelim prostru površinskog kopa zajedno s jezerom uz dva parkinga, prijemni info pult te ''duge šetnice lipa i autohtonih šipaka, maslina, oraha''.

Računa se na vidikovac te na poligone za različite sportove te šetnice uz jezero kao i zip-line i viseći most.

U projektu se navode posebno uređena mjesta za roštilj, prostor za ribare i ribarenje te dok za kajakaše veslače i ronioce te splavove kao i montažne kućice. Udruga je navela kako su došli na ideju prenamjene površinskog kopa u sportsko-rekreativni centar s elementima turizma, sporta, tehnologije, povijesti i rekreacije. 

U projektu se navodi kako je glavnina sredstava, neophodnih za realizaciju projekta, planirana od apliciranja na različite natječaje i fondove, aktivacijom IPA projekta Europske unije s partnerima susjednih zemalja.

Računa se i na državne i federalne institucije, strana veleposlanstva ali i na mogućnost privatnih donacija građana. Prijedlog udruge je, nakon realizacije glavnog projekta Sportsko-rekreacijskog centra, dodjela na upravljanje pravnom subjektu koje bi odobrilo Gradsko vijeće Grada Mostara s tim da bi Gradska uprava uvijek imala stalni nadzor nad njim.

No danas, tri godine iza, ništa nije urađeno, pa i lipe čije su sadnice zasađenje 2021. godine su se osušile. 

Spomenuta udruga osnovana je 9. siječnja 2021. godine u prostorijama mjesne zajednice. 

Kopirati
Drag cursor here to close