Razdruživanje

Nikšić će Dodikov dokument odmah poslati tužiteljstvu, radi se i zakon o plinovodu

Govoreći o koaliciji i navodima da je usvajanje proračuna bio test za stranke koje su u vlasti, Nikšić je rekao kako ''ovo nije nešto posebno testirana koalicija kad govorimo o Vijeću ministara''.
Vijesti / Politika | 05. 07. 2024. u 09:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Dokument o razdruživanju istog će trenutka biti proslijeđen nadležnim pravosudnim institucijama. Smatramo da je to urušavanje ustavnog poretka Bosne i Hercegovine i podrazumijeva još neka krivična dijela u tom spektru i sigurno da očekujemo intervenciju nadležnih pravosudnih institucija'', izjavio je Nermin Nikšić, čelnik SDP-a BiH i federalni premijer za FTV.



Rekao je kako ''ne postoji suštinska razlika ako netko na bilo koji način želi mijenjati ovu strukturu Bosne i Hercegovine''.

Svjesni pozicija

''Za nas je identičan pogled na to pokušavate li to napraviti tako što ćete se s nekim dogovoriti da podijelite zemlju ili ćete to pokušati nekim drugim sredstvima. Mislim da tome i ne treba predati neki pretjerani značaj. Drago mi je da nitko ne razmišlja o nasilnom razdruživanju, a svaki drugi pokušaj razdruživanja Bosne i Hercegovine je nemoguć. U konačnici, mi smo se vrlo jasno opredijelili da svaki takav pokušaj mora rezultirati odgovarajućim sudskim procesima u Bosni i Hercegovini'', rekao je.

Nikšić nije odgovorio na pitanje je li o tome razgovarao s Dodikom ali je rekao kako misli da su i ''oni svjesni tih pozicija u koje su došli, u koje su se najčešće sami uvukli nekim spektakularnim obećanjima i prijetnjama po ustavni poredak i integritet Bosne i Hercegovine, ali da su i sami svjesni da je to mirnim putem i na ovakav način nemoguće, a još teže na bilo koji drugi način''.

Govoreći o koaliciji i navodima da je usvajanje proračuna bio test za stranke koje su u vlasti, Nikšić je rekao kako ''ovo nije nešto posebno testirana koalicija kad govorimo o Vijeću ministara''.

Porušeni mostovi

''Koalicija treba to potvrditi glasovima u Parlamentarnoj skupštini BiH. Ne sumnjam da će biti potrebna većina da - zastupnice i zastupnici, a poslije i izaslanici u Domu naroda - shvate važnost ovog dokumenta, ne samo za funkcioniranje Bosne i Hercegovine, već i da materijaliziramo ono što smo postigli u prethodnom periodu otvaranjem pregovora s EU o članstvu BiH i mogućnosti pristupanja fondovima'', rekao je.

Nikšić je, između ostalog, rekao kako je koalicija u Federaciji BiH stabilna.

''Nažalost, puno je stvari oko kojih moramo razgovarati, puno je još uvijek porušenih mostova povjerenja, moramo vjerovati da nema tu nikakve prevare, nikakvih zadnjih misli. Ali ono što je do sada urađeno, smatram da je ogromna razlika u odnosu na ono što smo imali. Kad bi me pitali da li bih učinio sve da bude brže - bih, ali moramo uvažiti realnost'', rekao je.

Kaže kako svugdje ima problema u funkcioniranju vlasti jer je ovo svojim ustavnim uređenjem jako komplicirana država.

''Kad je u pitanju Vlada Federacija, ona funkcionira bez pretjeranih trzavica i problema. Pojavljuju se stvari koje treba otkloniti, ali je činjenica i to da smo sve do sada stvari koje smo imali na Vladi Federacije donijeli jednoglasno, osim, mislim, da je jednom netko bio suzdržan i jednom jedan glas protiv. Mislim da u ovom trenutku Vlada funkcionira kao tim, kao jedinstvena cjelina i siguran sam da će se iz dana u dan međusobno povjerenje dalje jačati i razvijati'', naveo je federalni premijer.

Južna interkonekcija

Govorio je i o Južnoj plinskoj interkonekciji rekao kako se radi na novom zakonu.

''Znate da smo imali dva zakonska prijedloga, a Vlada se nije opredijelila ni za jedan od njih, ali smo formirali radnu grupu koja radi na integralnom tekstu zakona koji bi trebao vrlo brzo ugledati svjetlo dana - da se nađe prvo na Vladi, pa onda i pred Parlamentom'', rekao je Nikšić i dodao kako je siguran da se može naći rješenja koja će zadovoljiti sve strane.

''Zato treba da još više unaprijedimo povjerenje koje se polako uspostavlja, a koje je bilo potpuno izgubljeno između nas, pa svako želi da ima neku svoju teritoriju, nešto što će mu davati garanciju da će provoditi svoje politike. Smatram da je vrlo važno da to povjerenje uspostavljamo, da pokažemo da nikome nije stao da varamo jedno druge, nego upravo da radimo u interesu građana Federacije BiH'', rekao je, između ostalog, Nikšić gostujući na FTV.

Kopirati
Drag cursor here to close