Amandman 29

Nova Vlada Kantona Sarajevo je neustavna

U spomenutom amandmanu stoji da se Član 27. mijenja se i da glasi: ''Konstitutivni narodi i pripadnici grupe Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u Vladi...''
Vijesti / Politika | 28. 12. 2018. u 09:18 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nova Vlada Kanntona Sarajevo je neustavna, ako se uzme u obzir činjenica da amandman 29, koji se odnosi na Član 27. Ustava nije ispoštovan

Tako u spomenutom amandmanu stoji da se Član 27. mijenja se i da glasi: ''Konstitutivni narodi i pripadnici grupe Ostalih bit će proporcionalno zastupljeni u Vladi. Takva zastupljenost će odražavati popis stanovništva iz 1991. godine do potpune provedbe Aneksa 7, u skladu sa članom IX. 11a. Ustava Federacije Bosne i Hercegovine''.

No, u novu Vladu Kantona Sarajevo imenovani su novi dužnosnici među kojima nema Hrvata i Srba.

Reagirali su na to i neki zastupnici pa je Damir Nikšić iz SDP-a izjavio kako je moguće da će SDA uspješno rušiti vladu ''šestorke'' zato što neustavna, i to po istom onom članku na osnovu kojeg BH blok insistira da se u Dom naroda FBiH delegiraju parlamentarci kantona u omjeru koji se izvodi iz popisa iz 1991.

''Tim više što Ustav Federacije BiH, (Prelazne i završne odredbe Članak IX 11.a) uopće ne pominje Dom naroda FBiH, dok izričito insistira na ravnomjernoj zastupljenosti naroda na osnovu popisa iz '91. u vladama kantona, što se da pročitati i u samom Ustavu Kantona. Jasno je da je nova vlada KS morala ispoštovati ravnomjernu zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih na ministarskim pozicijama i to u omjeru prema popisu iz 1991.'', naveo je Nikšić na svom Facebook profilu te upozorio da ako želi ostati dosljedan, Bh. blok mora revidirati učinjeno.

''S ovakvom vladom BH blok gubi argument koji ima protiv HDZ-a po pitanju federalnog Doma naroda jer ima malo smisla, a još manje dosljednosti insistirati na popisu iz 1991. za Dom naroda FBiH (iako se Dom naroda FBiH nigdje ne spominje u Ustavu FBiH), podnositi apelacije, a istovremeno ignorirati Ustav KS koji eksplicitno navodi popis 1991. kao kriterij formiranja vlada kantona'', naveo je.

I dr. Sanja Vlaisavljević, direktorica Centra za kulturu dijaloga kritizirala je novu Vladu Kantona Sarajevo koja je, nakonn dva desetljeća formirana bez SDA.

''Dakle, vlada Kantona Sarajevo je sad sastavljena samo od sposobnih. Nema veze tko je koje nacionalne pripadnosti. Svi kao jedno. Građani. A građani svi kao jedan! Nema prebrojavanja krvnih zrnaca kao što to rade nacionalisti dok brinu o nacionalnom balansu. Ali, zar među sposobnim i građanima nije bio niti jedan Hrvat ili Srbin, čisto radi dekoracije ako ni zbog čega drugog? Zar nije bilo sposobnih građana neumirovljenika? Sad postaje jasno kako treba da izgleda građanska, a ne nacionalistička...'', napisala je Vlaisavljević.


Kopirati
Drag cursor here to close