Banja Luka

Otvoren Ured ruskog veleposlanstva uz zahvale Putinu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

Na otvorenju Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH, putem video-linka emitirana je i poruka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.
Vijesti / Politika | 12. 06. 2024. u 08:07 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz svečano podizanje zastave i himnu, ploču s natpisom novootvorenog Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u Banjaluci otkrili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i veleposlanik Igor Kalabuhov, prenosi BIRN.

Na otvorenju Ureda Veleposlanstva Ruske Federacije u BiH, putem video-linka emitirana je i poruka ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov u poruci navodi kako je ovo povijesni trenutak, jer nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko predstavništvo Ruske Federacije, zbog čega je izrazio zahvalnost rukovodstvu RS-a, kao i episkopu banjalučkom Jefremu, jer je Srpska pravoslavna crkva ustupila vilu za ured.

Intezivan dijalog

"Naše veze s Republikom Srpskom danas doživljavaju neviđeni uspon. Kontakti na najvišoj i visokoj razini postali su redoviti. Održava se intenzivni i povjerljiv politički dijalog, uključujući i na parlamentarnoj razini. U RS-u postoje veliki ruski gospodarski subjekti, te se realiziraju i značajni institucionalni projekti", naveo je Lavrov u video-poruci.

Dodao je kako će prioritetnu pozornost posvetiti izgradnji rusko-srpskog hrama i kulturnog duhovnog centra u Banjaluci, kao najvažnijoj komponenti jačanja bratske spone između Srba i Rusa koji njeguju tradiciju antifašizma.

"Srbi i Rusi su na istoj strani povijesti", zaključio je.

Veleposlanik Rusije Igor Kalabuhov se zahvalio Predsjedništvu BiH, koje je svojom odlukom omogućilo otvaranje ureda, kao i Ministarstvu vanjskih poslova BiH na poslovnoj komunikaciji.

Posebno se zahvalio Dodiku na potpori i razumijevanju te predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako Srbi otvaranje ovog ureda doživljavaju emotivno, te kako nije samo u pitanju diplomatsko predstavništvo, nego Ruska Federacija.

"Želim se zahvaliti i ovdje predsjedniku Putinu i gospodinu Lavrovu za prigodu da časno možemo razmijeniti razne informacije, a mogli ste čuti i neke povjerljive. Reći ću samo da je Ruska Federacija nama partner, za pravičnu stranu u današnjem vremenu i povijesti", izjavio je Dodik.

On smatra kako je Vladimir Putin nacionalno blago ruskog naroda i Ruske Federacije.

"Moram kazati kako sam potpuno siguran da je predsjednik Putin danas, kao i uvijek, na strani mira, ali mira koji podrazumijeva obranu svojih državnih i nacionalnih interesa. Zato je moja podrška uvijek bila jasna", rekao je Dodik, kao i da Republika Srpska nije usvojila sankcije Ruskoj Federaciji, dok drugi jesu "na svoju štetu".

Dodik: "Zapad nije što je bio"

Dodao je kako ni "Zapad danas nije ono što je bio", te kako, po njegovu mišljenju, maligni utjecaj u BiH širi veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država.

Ponovio je kako je BiH sastavljena od dva entiteta, koji jedini mogu mijenjati Daytonski sporazum, ali da Federacija to ne želi "jer su prihvatili intervenciju međunarodnog faktora, koja će se razbiti o zid, kao i cijela BiH".

Otvaranju i prijamu su nazočili uglavnom predstavnici institucija RS-a, ali i Ministarstva obrane BiH, predvođeni pomoćnikom ministra Aleksandrom Goganovićem, te nekoliko časnika Oružanih snaga BiH, kao i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac te nekoliko diplomata iz drugih zemalja.

Kopirati
Drag cursor here to close