Vaši glasovi

Pogledajte gdje se neće moći krasti glasovi u Mostaru i kako rade skeneri

Građani ne ubacuju listiće u kutiju, nego ih stavljaju na optički skener, koji se nalazi na glasačkoj kutiji
Vijesti / Politika | 03. 10. 2024. u 13:47 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ovogodišnji lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će ''obogaćeni'' uređajima koji bi trebali spriječiti izborne krađe kakvih smo se nagledali godinama unazad.

Skeneri će biti postavljeni na 145 biračkih mjesta, u sedam izbornih jedinica: Vogošća, Visoko, Tuzla, Mostar, Stolac, Novi Grad i Prijedor.

Video: Izborne prevare 

Kako je ranije rečeno, glasanje je identično kao na glasačkim mjestima, samo što je sada pored glasačke kutije postavljen skener u koji se ubaci glasački listić, a koji potom može biti prihvaćen ili odbačen ukoliko skener uoči neke nepravilnosti.

Dakle, građani ne ubacuju listiće u kutiju, nego ih stavljaju na optički skener, koji se nalazi na glasačkoj kutiji. Po otvaranju biračkog mjesta iz skenera izlazi izvještaj s imenima kandidata pored koji su nule, a odmah nakon zatvaranja biračkih mjesta dobit će se izvještaj o broju glasova, s tim da će članovi biračkog odbora imati obvezu i ručno prebrojati glasove.

Tvrdi se kako neće biti moguće glasati umjesto umrlih na biračkim popisima, da će biti onemogućeno i duplo glasanje, a ni glasanje u ime onih koji odluče da ne izađu tog dana na izbore. Onemogućava se ispravka rezultata, budući da se skeneri gase u 19 sati.

Kad je u pitanju Mostar, skeneri će biti postavljeni na biračkim mjestima u Osnovnoj školi Gubavica, Osnovnoj školi Blagaj, tri u Ekonomskoj školi u Mostaru, Osnovnoj školi Potoci, dva u VI. Osnovnoj školi te jedan u mjesnoj zajednici Goranci.

Video: IZBORNI DAN PROCES GLASANJA NA SKENERIMA HRV


Kopirati
Drag cursor here to close