Transparency International

Pogledajte mapu predizbornih radova

TI BiH je objavio podatak da su sve razine vlasti kroz jednokratne pomoći građanima u proteklih mjesec dana podijelili preko 29 milijuna KM različitim kategorijama stanovništva…
Vijesti / Politika | 07. 08. 2024. u 12:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Transparency International u BiH podnio je nadležnim institucijama 50 prijava zbog nepravilnosti u predizbornom periodu, koje se, u najvećoj mjeri, odnose na zloupotrebu javnih servisa i preuranjenu kampanju.

Po prijavama, TI BiH, strankama i kandidatima izrečeno je, do sada, 11 sankcija, u iznosu od 43.000 KM. One se, uglavnom, odnose na preuranjenu kampanju.

TI BiH je objavio podatak da su sve razine vlasti kroz jednokratne pomoći građanima u proteklih mjesec dana podijelili preko 29 milijuna KM različitim kategorijama stanovništva te su objavili interaktivnu mapu gdje je locirao 350 primjera predizbornih radova koji su počeli ili završili u proteklih mjesec dana čija vrijednost iznosi 139 milijuna KM.

''S druge strane, tempiranje i otvaranje javnih radova pred izbore i podjela jednokratnih novčanih pomoći građanima i dalje su dominantan oblik ponašanja javnih funkcionera u predizbornom periodu, a izmjene izbornog zakona, koje je nametnuo OHR, do sada nisu spriječile zloupotrebu javnih resursa'', ističu iz TI BiH.

Središnje izborno povjerenstvo je do sada izreklo samo dvije sankcije za zloupotrebu javnih resursa koje se odnose na nezakonito korištenje sredstava komunikacije, dok po odredbi koja brani neizravnu kupovinu glasova, kroz jednokratne novčane pomoći, još nitko nije sankcioniran.

''Razlog je taj što SIP sve isplate iz proračuna za koje vlasti tvrde da su planirane jer su isplaćene iz proračunskih stavki, smatra 'redovnim subvencijama' i u tome ne vidi ništa sporno bez obzira što to nisu redovna mjesečna ili godišnja davanja nego jednokratna davanja najčešće od 50 ili 100 KM tempirana pred izbore. Zbog toga su odbačene brojne prijave TI BIH za zloupotrebu javnih resursa, iako su SIP-u dostavljeni jasni dokazi da se radi o davanjima koja su tempirana pred ove izbore i nisu se ranije isplaćivala'', kazala je Ivana Korajlić, izvršna direktorica TI BIH.

Zabilježeno je i 18 primjera zloupotrebe djece u političke svrhe, a u jednoj od odluka SIP-a, odbačena je prijava protiv SNSD-a u Prnjavoru, uz tvrdnju da se na materijalima koji su dijeljeni u prostorijama udruženja djece s posebnim potrebama ne nalaze stranačka obilježja, iako se ista, upozoravaju, jasno vide na fotografijama.

Na kraju, treba podsjetiti da, bez obzira na to što izmjene izbornog zakona tretiraju ponašanje stranaka i dužnosnika u predizbornom periodu i zloupotrebe javnih resursa, zbog različitih tumačenja samih odredbi i nespremnosti da se ove pojave sankcioniraju, zloupotreba resursa i dalje ostaje dominantno obilježje kampanje, zaključuju iz TI BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close