Neprimjereno

Pokrenuta peticija da se tenk makne iz Sarajeva

Peticiju je, za sada, potpisalo više od 1000 ljudi, koji se slažu da je ovakvo spomen-obilježje na pogrešnoj lokaciji…
Vijesti / Politika | 18. 09. 2024. u 14:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na internet portalu Peticije online pokrenuta je peticija za uklanjanje tenka postavljenog kao spomen-obilježje pripadnicima Armije BiH u parku pored Druge gimnazije u Sarajevu, zbog, kako se navodi, "neprimjerenosti dizajna, lokacije i sadržaja oko spomen obilježja".

Obilježje stradanja i smrti

Peticiju je, za sada, potpisalo više od 1000 ljudi, koji se slažu da je ovakvo spomen-obilježje na pogrešnoj lokaciji, zbog neposredne blizine škola, vrtića, mjesto na kojem se okupljaju djeca i mladi, kao i da je na zelenoj površini koja je godinama bila netaknuta i koja je privlačila posjetitelje sa i bez kućnih ljubimaca.

"U tom parku se igraju dječica iz okolnih vrtića, on je simbol rađanja zbog mnogobrojnih stabala i behara koji krasi krošnje posebno u proljeće, a pretvara se u obilježje stradanja i smrti, gubitaka i patnje...", navodi se u peticiji.

Autor i potpisnici smatraju da odabrana lokacija za postavljanje takve vrste spomen-obilježja nije dobro promišljena i da stvara nelagodu kod stanovnika.

Nedovršeni spomenik

''Nakon razgovora s ljudima koji žive u neposrednoj blizini Druge gimnazije u Sarajevu, ali i drugim stanovnicima Sarajeva,  došli smo do zaključka da su ljudi uznemireni, da im tenk kao takav izaziva drugi vid sjećanja i asocijacije na rat, te da ne izaziva ponos, već nelagodu i traumu. Nikada ne treba zaboraviti ono što se desilo, nikada ne treba zaboraviti napor i snagu naših oružanih snaga za obranu Sarajeva, ali smatramo da je moguće naći ili bolju lokaciju za tenk ili promijeniti dizajn spomen obilježja. Kao dio generacije djece koja je provela čitav rat u Sarajevu molimo vas da nešto uradite po ovom pitanju, jer su ponovo otvorene stare rane i ponovno imamo svakodnevnu asocijaciju na ono što smo prošli pred našim pragom, dok nove generacije djece dobivaju pogrešnu sliku normaliziranja rata i  oružja'', navodi se u tekstu peticije.

  / Idejno rješenje tenka | RSE

Spomenik je postavljen uz suglasnost Grada Sarajeva i na insistiranje gradonačelnice Benjamine Karić koja je prisustvovala njegovom otkrivanju.

Navodno je riječ o nedovršenom projektu s obzirom na to da je najavljeno postavljanje figura pripadnika Armije BiH u prirodnoj veličini.

Kopirati
Drag cursor here to close