Brojne nepravilnosti

Poruka iz Mostara: Spremni i pod budnim okom izađite na izbore

Na konferenciji za medije koja je u četvrtak održana u Mostaru iz Koalicije "Pod lupom" su se posebno osvrnuli na izbornu kampanju.
Vijesti / Politika | 19. 09. 2024. u 12:32 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Koalicija "Pod lupom" je u periodu od 22. srpnja do 15. rujna 2024. zabilježila ukupno 1059 izbornih nepravilnosti.

Najveći broj nepravilnosti se odnosi na zloupotrebu javnih sredstava i resursa (298 slučajeva), preuranjenu izbornu kampanju (255 slučajeva) i nepravilnosti pri formiranju biračkih odbora (217 slučajeva).

Kršenje izbornih pravila 

Ostale nepravilnosti se odnose na: nepravilnosti u radu medija (93 slučaja), propuste u radu lokalnih izbornih komisija (67 slučajeva), pritiske na birače (33 slučaja) i 96 slučajeva drugih oblika izbornih nepravilnosti.

Do sada su identificirana 42 politička subjekta koji krše izborna pravila. Najveći broj nepravilnosti se odnosi na sljedeće političke subjekte: SNSD (165), SDS (143), SDA (115), HDZ BiH (106) i PDP (99).

Na ove političke stranke odnosi se čak 70% svih evidentiranih izbornih nepravilnosti.

Na konferenciji za medije koja je u četvrtak održana u Mostaru iz Koalicije "Pod lupom" su se posebno osvrnuli na izbornu kampanju.

Naveli su da su do sada promatrali 68 predizbornih skupova te da je na: 26.5% bilo podjele besplatne hrane i pića; na 13.2% je bilo organiziranog prijevoza građana na predizborni skup; na 10.3% je bilo zapaljive retorike (etničke teme koje nisu povezane sa lokalnim problemima i /ili diskreditacija i vrijeđanje protukandidata) i na 4.4% njih je bilo zabranjenih aktivnosti (postavljanje ili uklanjanje propagandnog stranačkog materijala).

Slična je situacija u vođenju kampanje na društvenim mrežama.

"Prljava kampanja" 

Koalicija "Pod lupom" također prvi put prati 80 profila političkih subjekata na društvenim mrežama. Na osnovu 1.330 analiziranih sadržaja u prva dva tjedna kampanje, podaci pokazuju da se čak 71.1% sadržaja na društvenim mrežama političkih subjekata ne odnosi na predstavljanje programa za Lokalne izbore 2024. za vrijeme trajanja izborne kampanje.

U 16.5% program je neodređen i govori o općenitom unapređenju bez konkretizacije, dok su politički subjekti samo u 12.4% slučajeva program jasno predstavili.

Također, ni na društvenim mrežama se ne izbjegava vođenje "prljave kampanje", tako da se 8.6% sadržaja na društvenim mrežama može okarakterizirati kao namjera za omalovažavanje ili diskreditaciju političkog oponenta na izborima.

Iz Koalicije "Pod lupom" ističu da posebno zabrinjavaju pritisci na birače. Zabilježena su 33 slučaja pritisaka na birače. Većina ih se odnosi na moguću kupovinu glasova, ali su zabilježena i dva teža oblika pritisaka na birače u Gradiškoj i Živinicama gdje se vrši pritisak na uposlenike javnih ustanova da se glasa za određenu političku opciju.

Za slučaj u Gradiškoj su podnijeli i krivičnu prijavu.

Politički subjekti moraju poštovati izborna pravila pri vođenju kampanje i suzdržati se od zapaljive retorike i pritisaka na birače. – poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Dokazi 

Na osnovu svih ovih nalaza, Koalicija "Pod lupom" je podnijela 265 prijava SIP-u. SIP je na osnovu prijava Koalicije "Pod lupom" do sada izrekao 51 sankciju i to 86.300 KM novčanih kazni i uklanjanje 32 osobe iz članstva u biračkim odborima.

Na konferenciji za medije su također istaknuli da pokreću kampanju "Moje izborno iskustvo" gdje su pozvali sve građane da podijele s njima svoja pozitivna ili negativna iskustva s izbora.

"Bili ste oduševljeni nekim posebnim trenutkom u kampanji ili ste jednostavno odlučili izaći i glasati na izborni dan? Pošaljite nam fotku i pokažite nam te sjajne trenutke! Susreli ste se s izbornim nepravilnostima ili ste se zapitali 'Što se ovo događa?' Ne brinite, prijavite što ste uočili i pošaljite dokaz – vaša iskustva su važna za bolje izbore!", poručili su iz Koalicije "Pod lupom".

Prijavnom obrascu možete pristupiti OVDJE.

Da bi se građani/ke upoznali sa svojim pravima i obvezama na izborima, Koalicija "Pod lupom" je po prvi put kreirala javno dostupnu video obuku za promatranje izbornog dana koja se već sada nalazi na njihovom YouTube kanalu.

Svi građani su pozvani da postanu građanski, nestranački promatrači i da pogledaju video obuku za promatrače te da spremni i pod budnim okom izađu na izbore i s Koalicijom "Pod lupom" obave neovisno promatranje izbora!

Kopirati
Drag cursor here to close