Što je s drugom djecom?

Potpisuje se peticija - Napad na Dodikovu djecu je napad na republiku?!

Košarac je rekao da Dodik i njegova obitelj afirmiraju vrijednosti Republike Srpske.
Vijesti / Politika | 23. 10. 2023. u 13:13 R.I. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na Palama je danas održan skup pod sloganom "I mi smo porodica Milorada Dodika" sa kojeg je, kako je izvijestila Srna, poslana ''poruka sabornosti i jedinstva''.

Kako je navedeno, cilj peticije je podrška ''predsjedniku Republike Srpske, njegovoj porodici, institucijama Srpske koje su u prethodnom periodu bile na udaru stranog faktora''.

Svi porodica

Zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da su današnjim skupom ''učesnici htjeli pružiti podršku porodici Dodik, ali i Republici Srpskoj, te pozvao Srbe na sabornost''.

"Ovo nije udar na jednog čovjeka, na jednu porodicu, ovo je udar na sve nas, na Republiku, na institucije Srpske, a obitelj Dodik je samo prva linija obrane. Pitamo se - šta je sljedeće i tko je sljedeći? Sabornost je u današnje vrijeme najpotrebnija jer samo snažno okupljeni oko jedne ideje, oko naše Republike, možemo je obraniti", izjavio je Škipina novinarima.

Skup je organizirao Odbor mladih SNSD-a, a nakon što su SAD na crnu listu stavile i djecu Milorada Dodika, Igora i Goricu Dodik.

Vrijednost RS

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac je poručio da su oni svi 'porodica Milorada Dodika'.

"Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik provodi politiku očuvanja i jačanja RS i njenog ustavnog kapaciteta, a američki veleposlanik u BiH Michael Murphy odlučio je da se obračunava sa svima koji promoviraju vrijednosti Republike Srpske", rekao je Košarac te poručio kako Dodik nije ni za šta kriv, kao ni njegova djeca Igor i Gorica kojima su SAD uvele sankcije.

Košarac je rekao da Dodik i njegova obitelj afirmiraju vrijednosti Republike Srpske.

"Milorad Dodik i njegova porodica nisu sami. Narod Republike Srpske je uz njih!", smatra Košarac.

I Udruženje građana "Istočna alternativa" Republike Srpske smatra da uvođenje američkih sankcija djeci predsjednika Republike Srpske predstavlja atak na Republiku Srpsku.

"To je imperijalistički atak i pokušaj gušenja, stavljanja pod kontrolu svega što je srpsko i udar na Republiku Srpsku s ciljem njenog slabljenja i obezličivanja, odnosno oduzimanja daytonskih nadležnosti", ocijenili su iz "Istočne alternative".

Djeca pod sankcijama

SAD je proširio popis osoba iz redova bosanskih Srba koje su pod sankcijama zbog ugrožavanja provedbe Daytonskog sporazuma, a među njima su od sad i sin te kći predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, potvrdili su u petak iz američkog veleposlanstva u Sarajevu.

Igor i Gorica Dodik uvršteni su na popis osoba kojima je sankcije izreklo američko ministarstvo financija, a to znači kako im se zamrzava sva imovina koju eventualno imaju na teritoriju SAD-a, dok se američkim građanima i tvrtkama zabranjuje da s njima posluju. Ovakve sankcije po pravilu znače i zabranu putovanja u SAD.

Pod sankcijama su i tvrtke registrirane u BiH koje su u izravnom vlasništvu ili suvlasništvu Dodikove djece. To su tvrtke Global Liberty i Agro voće iz Laktaša, Agape Gorice Dodik i Ivana Dodika iz Banje Luke i Fruit Eco iz Gradiške. Sve one, kako je istaknuto, primaju pomoć iz javnih sredstava RS kroz povlašteni tretman kao rezultat toga što su u vlasništvu Dodikove obitelji.

"Oni čine jezgru mreže podrške posebno označenog državljanina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Pripadnici ove mreže, među kojima su Dodikova punoljetna djeca, omogućavaju nastavak Dodikovog korumpiranog djelovanja u bosanskohercegovačkom entitetu RS, što mu omogućava da izvlači javna sredstva iz RS s ciljem osobnog bogaćenja i bogaćenja njegove obitelji na račun građana BiH i funkcionalnih vlasti u zemlji", stoji u izjavi američkog ministarstva financija.

 

Kopirati
Drag cursor here to close