Zasjedalo se

Prekinuta sjednica Doma naroda: Povučen Nacrt zakona o djelatnosti psihologa

Tijekom rasprave je rečeno da je zbog nepostojanja zakonskog okvira za djelovanje psihologa društvo suočeno s ozbiljnim i dugoročno štetnim posljedicama.
Vijesti / Politika | 16. 05. 2024. u 20:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prekinuta je sjednica Doma naroda Federalnog parlamenta nakon što je, na prijedlog Vlade Federacije BiH, povučen Nacrt zakona o djelatnosti psihologa, prenosi Fena.

Tijekom rasprave je rečeno da je zbog nepostojanja zakonskog okvira za djelovanje psihologa društvo suočeno s ozbiljnim i dugoročno štetnim posljedicama.

Neke od njih su "korištenje psiholoških mjernih instrumenata od nestručnih lica, upitna pouzdanost i valjanost korištenog psihološkog instrumentarija, zloupotreba psiholoških instrumenata i narušavanje autorskih prava te neregulirani pripravnički staž, zapošljavanje i organizacija posla psihologa".

Upravo su to stvari koje ovaj nacrt nastojao promijeniti, ali je ipak povučen iz procedure.

Izaslanicima je ostalo da se izjasne o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o vraćanju, dodjeli i prodaji stanova, zatim Strategiji poljoprivrede i ruralnog razvoja Federacije Bosne i Hercegovine za period 2021. – 2027. godina, te zaduženjima za Drugi projekat podrške zapošljavanja i projekt Gradski prijevoz u Sarajevu – B.

O datumu nastavka današnje 8. sjednice Doma naroda javnost će biti naknadno obavještena.

Zakon o kontroli cijena

Inače, Dom naroda Parlamenta Federacije BiH započeo je danas pod predsjedanjem Tomislava Martinovića redovitu sjednicu na kojoj su izaslanici potvrdili nekoliko zakonskih rješenja te tako omogućili njihovo skoro stupanje na snagu.

Po skraćenoj proceduri usvojen je Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o kontroli cijena. Cilj donošenja je osigurati mehanizam ublažavanja negativnih posljedica poskupljenja, a radi povećanja preventivnih učinaka, izmjenama zakona predviđeno je povećanje kazni za sve prekršitelje.

Izaslanici su prihvatili i Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o izvršenju kaznenih sankcija u Federaciji BiH. Jedan od razloga za donošenje ovog zakona bio je povećati mogućnost za popunu radnih mjesta zatvorskih čuvara na način da se na natječaje mogu javiti osobe s navršenih 25 godina života, umjesto s najmanje 27 što je dosad bio slučaj.

Mogućnost studentima za povremeno zapošljavanje

Izaslanici su nakon rasprave usvojili i Prijedlog zakona o dopunama Zakona o radu. Njime se otvara mogućnost studentima u Federaciji BiH za povremeno zapošljavanje. Prijedlogom su obuhvaćene sve kategorije studenata i njime su osigurani jednaki su uvjeti za sve studente koji žele povremeno raditi, koliko im to dopuštaju obveze tijekom studiranja.

Dom naroda prihvatio je i Prijedloge zakona o poduzetničkoj infrastrukturi i poticanju razvoja malog gospodarstva. Zakonom o poduzetničkoj infrastrukturi po prvi put se u Federaciji  BiH uspostavlja zakonski okvir svih vidova poduzetničke infrastrukture kojeg čine poduzetničke zone, potporne institucije, tehnološki-poduzetnički centri te slobodne zone. Cilj zakona o poticanju razvoja malog gospodarstva je stvaranje poslovnog okruženja koje će povoljno utjecati na stvaranje novih i razvoj postojećih subjekata malog gospodarstva, na njihovo stabilno i uspješno poslovanje.

Donesenim zakonima, naglasili su predlagatelji, Federacija BiH ulazi u novu eru razvoja malog gospodarstva. Dom naroda, odobrio je i Nacrt zakona u unutarnjoj trgovini.

Nacrt Zakona o psihološkoj djelatnosti  povučen je s dnevnog reda na prijedlog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića. Povlačenju Nacrta zakona prethodila je rasprava koju je otvorio predsjedatelj Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Tomislav Martinović koji je postavio pitanje mjerodavnosti obrađivača zakona, Federalnog ministarstva rada i socijalne politike.

Kopirati
Drag cursor here to close