Lokalni izbori 2024.

Promatrači OSCE-a i OHR-a provjerili kako rade birački odbori u Mostaru

Predstavnici ovih međunarodnih institucija nisu htjeli davati izjave za medije o svom poslu koji danas obavljaju u Mostaru, kao ni na temu lokalnih izbora.
Vijesti / Politika | 06. 10. 2024. u 09:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Akreditirani promatrači OSCE-a i OHR-a posjetili su jutros biračka mjesta na području Grada Mostara.

Na mjestima koja su posjetili provjerili su kako rade birački odbori.

Predstavnici ovih međunarodnih institucija nisu htjeli davati izjave za medije o svom poslu koji danas obavljaju u Mostaru, kao ni na temu lokalnih izbora.

Inače, U Mostaru su jutros u 7 sati otvorena biračka mjesta na kojima 99. 446birača bira lokalnu vlast za iduće četiri godine.

Predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Mario Čuturić naveo je da su birališta otvorena na vrijeme.

Birači će moći glasovati na 153 redovna biračka mjesta, a birališta su otvorena do 19 sati. Redovnih biračkih mjesta u Mostaru je 153, i 22 su mobilna tima odnosno ukupno je 175 biračkih odbora.

Broj akreditiranih promatrača je 458 ispred osam političkih subjekata, te je prisutan veliki broj međunarodnih promatrača.

Na biračkim mjestima zasad nisu zabilježeni nikakvi problemi.

Izbori u Mostaru održavaju se po mješovitom proporcionalnom sustavu predstavljanja, gdje će se birati ukupno 35 vijećnika, odnosno 22 vijećnika iz šest gradskih područja i 13 s gradske liste. Gradonačelnik Mostara bira se dvotrećinskom većinom u Gradskom vijeću.

U slučaju da ni jedan kandidat ne dobije dvotrećinsku većinu u dva kruga glasovanja, prvi čovjek grada bira se u trećem krugu u kojem je dovoljna jednostavna većina prisutnih vijećnika.

Kopirati
Drag cursor here to close