Dobrodošlica

Putin o Daytonu, Dodik o nervozi Zapada

Putin je, prema izvještaju, rekao kako je Dodik dobrodošao u Rusiju i Sankt Peterburg…
Vijesti / Politika | 06. 06. 2024. u 19:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je na sastanku s predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom kako se treba raditi na dodatnom unapređenju suradnje RS i Rusije.

"Imamo mnogo pitanja koje možemo razmotriti zajedno. Drago nam je da možemo iskoristi ovu priliku. Dobrodošli ste gospodine predsjedniče", rekao je Putin na početku sastanka s Dodikom, izvijestila je Srna.

Putin je, prema tom izvještaju, rekao kako je Dodik dobrodošao u Rusiju i Sankt Peterburg, naglasivši ''da se Rusije zalaže za poštovanje Daytonskog mirovnog sporazuma''.

"Vi ste upoznati o našem stavu o Daytonskom sporazumu. On je nepromijenjen: samo ovlasti koje su navedene u ovom međunarodnom pravnom dokumentu daju osnovu ne samo za očuvanje situacije, već i za njeno unapređenje i jačanje. Mi ćemo tome doprinijeti na sve moguće načine", rekao je Putin.

Dodik je rekao na početku sastanka s Putinom da je Rusija kao svjedok Daytonskog mirovnog sporazuma jedina ostala na principima njegovog poštivanja, dok je sa zapadne strane njegova implementacija srušena.

"Veoma sam vam zahvalan na tome, a situacija u BiH je takva da postoji ustavni poredak koji je normativno propisan, a u stvarnosti postoji nešto sasvim drugo, što je protivno ovom aktu, odnosno, urušavaju se prava koja su data Republici Srpskoj i srpskom narodu", rekao je Dodik u obraćanju na početku sastanka.

Zahvalio je, kako piše Srna, Putinu za principijelno ponašanje kada je riječ o nedavnom zasjedanju Opće skupštine UN.

"Tu su protuustavno, kada je riječ o BiH, pokrenute inicijative koje se odnose na rezoluciju o Srebrenici. Zapad je iskoristio tu priliku, ali se pokazalo da nije kompaktan, što je bilo vidljivo iz glasanja. I vi ste govorili da sve ovo ne doprinosi razumijevanju i povjerenju, nego dodatnim problemima. Imam osjećaj da to nije bila ni prosta većina zemalja", rekao je Dodik.

Naveo je kako se svi dogovori Srpske i Rusije realiziraju i da će dogovori koji su postignuti na Ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu sigurno biti realizirani.

Dodik je rekao da Republika Srpska ostaje principijelna i ustrajna da se BiH ne pridruži uvođenju sankcija Rusiji.

"Vidimo da su partneri sa Zapada u tom pogledu nervozni, ali u svakom slučaju naši odnosi ostaju dobri i nema nijedno otvoreno pitanje. Treba da nastavimo surađivati kao do sada", rekao je Dodik.

Sastanku prisustvuje i ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov, kao i pomoćnik u Kremlju Jurij Ušakov.

Na sastanku su i ministar za znanstveno-tehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske Željko Budimir, te šef Predstavništva Srpske u Moskvi Duško Perović.

Rusija zna podatke

Dodik je nakon sastanka novinarima rekao kako je bila ''velika čast da u ime Srpske ima priliku da razgovara s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom'' te dodao kako Rusija stoji iza slova Daytonskog sporazuma i iza Srpske i njenih nastojanja da očuva tu poziciju.

"Mi želimo da Rusija razumije iskušenja u kojima se mi nalazimo. Oni znaju podatke o Christianu Schmidtu i Ustavnom sudu BiH i o načinu na koji pokušavaju da devastiraju Dayton. Rusi vide da je Dejton u iskušenju", rekao je Dodik novinarima nakon sastanka sa Putinom.

Dodik je najavio do kraja godine još jedan sastanak s Putinom.

"Rusija je jamac Daytonskog sporazuma i ponaša se uvijek u skladu sa slovom Daytona. To je zemlja koja je razočarana partnerstvom sa Zapadom", naveo je Dodik.

Rekao je i kako je Ruska Federacija, prema podacima Svjetske banke, danas četvrta ekonomija svijeta.

Dodik je rekao da su razgovarali i o izgradnji srpsko-ruskog hrama u Banja Luci koji će ove godine biti zakrovljen.

"Obavijestio sam Putina o Svesrpskom saboru koji treba pokazati manifestaciju jedinstva i da donese važnu deklaraciju sa smjernicama kojima će se kretati srpski narod", rekao je Dodik.

Kopirati
Drag cursor here to close