Igor Crnadak

RTRS se srozao se na najnižu točku koja se pamti kad je u pitanju novinarstvo u RS-u

RTRS tendenciozno, s prikrivenim namjerama, vršio izvrtanje činjenica, pa čak i direktno iznošenje neistina, s ciljem omalovažavanja i diskreditacije mog rada na mjestu ministra, direktno provodeći politiku vladajućeg SNSD-a.
Vijesti / Politika | 08. 11. 2017. u 17:42 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena / Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak

Ministar inozemnih poslova BiH Igor Crnadak, povodom emitiranja emisije RTRS-a ''Revizija'', ocijenio je danas u priopćenju za javnost da je u toj emisiji RTRS-a "na sraman način pokušala da diskreditira" njega i Ministarstvo koje vodi.

Kaže, kako je Radio-televizija Republike Srpske već dugo najobičniji propagandni servis SNSD-a, "ali sinoć su prešli svaku mjeru, srozavši se na najnižu točku koja se pamti kad je u pitanju novinarstvo u Republici Srpskoj". 

''Po pitanju revizorskih izvještaja, u spomenutoj emisiji RTRS je napravio najveću manipulaciju i podmetanje. Kao prvo, revizija je precizno konstatirala da su svi podaci prikazani fer i istinito, da su sve stavke trošene u skladu s budžetom, da nema nikakvih sumnji u nezakonito trošenje sredstava, te da se rezerva na izvještaj odnosi na sistemske stvari koje se prenose iz godine u godinu, kao što je nepostojanje Zakona o vanjskim poslovima. Ukoliko se uveća jedan od kadrova spomenute emisije, čak se vidi i navod iz revizorskog izvještaja u kojem se kaže da je ''dolaskom novog rukovodstva'' prekinuto nezakonito plaćanje hotelskog smještaja i putnih troškova u dane vikenda za vozača prethodne zamjenice ministra iz redova SNSD-a, što je jedan od dokaza da su revizorski izvještaji MIP-a iz godine u godinu sve bolji'', navodi Crnadak u priopćenju.

Ministar dalje navodi da RTRS također manipulira s putnim i troškovima reprezentacije.

''Oni navode oko 1.500.000 KM putnih troškova godišnje i sve to svjesno, lažno vežu za ministra, iako se predmetni troškovi odnose na 1.831 realizirano službeno putovanje za oko 500 zaposlenih, u sjedištu MIP-a i u 56 diplomatsko-konzularnih predstavništava širom svijeta, dok oni troškovi koji se odnose na ministrova putovanja iznose svega 190.000 KM ili 12 posto ukupnih putnih troškova Ministarstva na godišnjem nivou'', precizira Crnadak.

Ističe da se ista stvar odnosi i na pokušaje manipulacije s troškovima reprezentacije, koji su sabirani u ukupnom iznosu utrošenom na godišnjem nivou u svih 56 diplomatsko konzularnih predstavništava BiH u inozemstvu i sjedištu Ministarstva, koje je gotovo svakodnevno domaćin raznih diplomatskih aktivnosti.

''Iz ovoga je vidljivo da je RTRS tendenciozno, s prikrivenim namjerama, vršio izvrtanje činjenica, pa čak i direktno iznošenje neistina, s ciljem omalovažavanja i diskreditacije mog rada na mjestu ministra, direktno provodeći politiku aktualne Vlade Republike Srpske i vladajućeg SNSD-a. Da je ovo točno potvrđuje i činjenica da su od političara iz Republike Srpske svoje stavove u spomenutoj emisiji samo mogli iznijeti poslanici SNSD-a, Milica Marković i Dušanka Majkić. Radi se o dvije moralno veoma diskutabilne osobe, jer se protiv jedne vodi istraga u Vijeću Europe zbog korupcije, a druga je poznata po tome što  je otišla u fiktivnu mirovinu na jedan dan, kako bi naplatila otpremninu od 30.000 KM. Nažalost, i one su pokazale da nemaju ni minimalno poznavanje materije, te da čak ne poznaju ni točne nazive postojećih diplomatskih rangova, a u svojim izjavama  iznosile su isključivo paušalne napade'', navodi se, između ostalog, u izjavi ministra Crnatka, priopćio je Ured za odnose s javnošću MVP BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close