Vijeće sigurnosti

Rusi napali Schmidta, Amerikanci podržali OHR, rezoluciju o Srebrenici i nastavak sankcija Dodiku

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja, na čiji zahtjev je i sazvana sjednica Vijeća sigurnosti, izjavio je da se situacija u BiH "naglo pogoršava i da Vijeće sigurnosti UN-a mora reagirati''
Vijesti / Politika | 01. 05. 2024. u 08:19 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Američki i ruski predstavnici na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda posvećenoj situaciji u Bosni i Hercegovini očekivano su iznijeli potpuno oprečne stavove.

Ruski veleposlanik pri UN-u Vasilij Nebenzja, na čiji zahtjev je i sazvana sjednica Vijeća sigurnosti, izjavio je da se situacija u BiH "naglo pogoršava i da Vijeće sigurnosti UN-a mora reagirati i pomoći u sprječavanju sukoba. On smatra problematičnim djelovanje visokog predstavnika Christiana Schmidta za koga je kazao da se ponaša kao apsolutni vladar, a da ga Zapad ga potiče na to.

''Promoviranje nacrta rezolucije Opće skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici krši Daytonski sporazum'', kazao je on poručivši da je ovaj nacrt jednostran i politički motiviran te da je Rusija kategorički protiv rezolucije o Srebrenici.

S druge strane, veleposlanik SAD-a pri UN-u Robert Wood poručio je da je ova sjednica pokušaj da se Vijeće iskoristi kako bi se istaknula etnonacionalistička prijetnja koja dolazi od jedne strane, a da Rusija “koristi ovo Vijeće da ih u svoje svrhe prati”.

''Nastavak postupaka nekih lidera, uključujući Milorada Dodika, naročito poricanje genocida, nešto je što izazova zabrinutost. Srebrenica nije bila greška, neumoljiva je činjenica da je genocid počinjen u Srebrenici. To su utvrdili međunarodni sudovi. Pozdravljamo odluku visokog predstavnika da zabrani sudjelovanje na izorima osobama koje su počinile genocid. To ne treba biti kontroverza. Političari koji inzistiraju na podjelama štite svoje interese. RS i Dodik su primjer, oni ubrzavaju korake da potkopaju institucije i pozivaju na disoluciju države. Njegova opasna postupanja i secesionistička retorika prijete miru i stabilnosti regije'', kazao je Wood, najavljujući nastavak sankcija Dodikui onima koji su omogućili njegove antidaytonske i korumpirane akcije.

Kazao je da će Ured visokog predstavnika ostati sve dok Bosna i Hercegovina ne ispuni sve kriterije.

''SAD će pružati podršku suverenitetu, integritetu i multietničkom karakteru BiH. Dajemo podršku Daytonu, što je temelj za mir i borit ćemo se protiv antidaytonskog djelovanja. Dajemo podršku OHR-u koji brani Dayton i bori se protiv etnonacionalizma i korupcije'', poručio je američki veleposlanik.

Kopirati
Drag cursor here to close