Krhko je znanje

Sanja Vulić zna razlog nestanka struje

Rekla je kako nije iznenađujući današnji pad sustava Elektroprenosa…
Vijesti / Politika | 21. 06. 2024. u 15:29 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Zbog nedostatka investicija u energetsku infrastrukturu i prateće kapacitete u BiH propada elektro-mreža, a sve se dešava dok značajna količina novca stoji neraspoređena na računima Elektroprenosa'', izjavila je za Srnu šefica Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Sanja Vulić, istakavši da je prema nekim procjenama riječ o 200 milijuna KM zarobljenog novca.

''Političari iz Federacije blokiraju novac i ne dozvoljavaju raspodjelu, već plasiraju laži kako Republika Srpska ucjenjuje proračunom. Na sceni imamo totalni kaos'', naglasila je Vulić.

Novac

Rekla je kako nije iznenađujući današnji pad sustava Elektroprenosa, te dodaje da je potrebno novac uložiti u sustav i mrežu a ne tražiti opravdanja i optuživati Srpsku.

''Potrebno je obnoviti postojeću mrežu, a ne za svaku aktivnost slušati što kaže američka administracija. Dok oni čekaju glas od suflera ili dok čekaju da li u svemu politički interes ima odlazeći veleposlanik SAD Michael Murphy, ispaštaju svi građani'', poručila je Vulić.

Ističe da zbog navedenog, ne ispaštaju samo pojedinci već sistemi i kompanije, te poručuje da je potrebno više odgovornosti prilikom odlučivanja, posebno u Federaciji BiH, jer u suprotnom cijenu plaćaju svi.

''Političari koji se predstavljaju kao bošnjačka elita su sve, samo ne dorasli donošenju državničkih odluka'', zaključila je Vulić.

Ministar: Ne postoje precizne informacije

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je povodom nestanka električne energije u cijeloj BiH da u ovom trenutku ne postoje precizne informacije o tome koja je država i njen operator sistema prijenosne mreže odgovorna za raspad prijenosne mreže.

"Neophodna je daleko veća koordinacija aktivnosti u vezi sa prijenosnom mrežom u široj regiji", izjavio je Đokić.

Kada je riječ o BiH, Ministarstvo energetike i rudarstva Republike Srpske će utjecati da proizvodna poduzeća iz sustava "Elektroprivrede Republike Srpske" u situacijama kada dođe do ovakvog prekida daju svoj puni doprinos stabilizaciji prijenosne mreže, priopćeno je iz Ministarstva.

Đokić je istaknuo da više od šest godina upozorava na probleme u funkcioniranju "Elektroprenosa BiH" i u sustavu prijenosne mreže, kao i na potrebu rekonstrukcije i modernizacije postojeće prijenosne mreže i izgradnje nove, kako unutar zemlje tako i interkonekcija sa susjednim zemljama, bez čega je teško osigurati dugoročni kontinuitet i sigurnost u opskrbi električnom energijom.

Slično se dogodilo u prošli četvrtak

Neovisni operator sustava u BiH objavio je, navodeći kako se sve još uvijek utvrđuje, da se prekid opskrbe električnom energijom dogodio zbog problema u prijenosnoj mreži u regiji i preopterećenja ključnih 400 kilovoltnih interkonektivnih vodova, što je za posljedicu imalo kaskadno prenošenje poremećaja na EES BiH.

Iz NOSBiH-a navode da se sličan scenarij dogodio četvrtak kada je došlo do problema u EES Grčke, Sjeverne Makedonije, Albanije i Crne Gore.

Kopirati
Drag cursor here to close